Határtalanul kirándulás, 7. évfolyam

Határtalanul kirándulás, 7. évfolyam
Erdély, 2022. máj. 19-23.

Az első napon, korai indulás után, a határon átlépve a Király-hágón pihentünk meg. Folytattuk utunkat Kolozsvárra, ahol felkerestük Hunyadi Mátyás szülőházát, a főtéren megtekintettünk a Szent Mihály templomot és Mátyás király szobrát. Este érkeztünk meg Torockóra egy szép fogadóba, ahol elfoglaltuk a szállásunkat és vacsoráztunk. A gyerekek vacsora után birtokba vették a focipályát.
A második napunkon sétáltunk Torockón, majd Tordára utaztunk a sóbányába. Idegenvezetőnk érdekességeket mesélt nekünk, majd szabadprogram következett. A gyerekekkel óriáskerékre ültünk, majd kipróbálták a sóbányában a sportszereket, játékokat. Ezután Szovátára érkeztünk, megnéztük a tavat és az iszapos kis tócsákat, a gyerekek megfoghatták az iszapot, bekenhettük fájó testrészeinket. Kis pihenő után Parajdra indultunk, ahol megismerkedtünk a helyi sóvágóval és családjával. Megmutatta, hogy készül a sótömbökből asztali só, fürdősó, fürdőbomba, fűszersó. Mindenki kapott ajándékba egy kis darab parajdi sót. Farkaslakán Tamási Áron sírjánál emlékeztünk, koszorúztunk. Estefelé megérkeztünk a szállásunkra, Ivóba, finom vacsorát fogyasztottunk el.
Harmadnap Székelyudvarhely nevezetes épületeivel ismerkedtünk. Szejkefürdőn Orbán Balázs sírjához sétáltunk fel, gyönyörű székelykapukon át. Ezután Csíksomlyón meglátogattuk a templomot, ahol épp nagy esemény zajlott, az egyik pap első miséje. A mádéfalvi vérengzés helyszínén koszorúztunk, emlékeztünk. A Békés-sorosban sétáltunk, gyönyörködtünk ezután. Végül a Gyilkos-tónál álltunk meg, ahol igazi fesztivál hangulatba kerültünk. Szállásunkra visszatérve vacsoráztunk, a gyerekek örömmel szaladgáltak a játszótéren.
A negyedik napon kistraktorral, kisteherautóval vittek minket a Madarasi-Hargitára. A kistetőn kiszálltunk, innen gyalog folytattuk utunkat. A hegyen nagyon hideg volt és hatalmas szél, de csoportunk így is elénekelte a magyar és a székely himnuszt, emlék kőkupacot helyeztünk el odafent. Hosszú ideig gyönyörködtünk a körülölelő tájban. Szállásunkra visszatérve pihenés, játék következett.
Az utolsó napunkon hazafelé indultunk. Útközben Fehéregyházán a Petődi szobornál és Aradon az emlékműnél helyeztük el emlékező koszorúinkat. Remek hangulatban, élményekkel gazdagodva érkeztünk haza Dombóvárral az esti órákban.