Határtalanul kirándulás a Felvidéken 2019 őszén

2019.10.22-25. iskolánk 40 hetedikes tanulója és 4 pedagógusa vett részt a Határtalanul! program keretében felvidéki kiránduláson.

A program nagyon bőséges volt, tele olyan emlékhelyekkel, melyek jelentősek a magyar történelem szempontjából.

A Fejedelem születési helyétől a végső nyugalomra helyezési helyéig, tematikusan végig látogatjuk a felvidék Rákóczi emlékhelyeit.

A Bölcsőtől a sírig címet is adhatjuk történelmi kirándulásunknak. A csúcspontot a kassai Dómban elhelyezett festmény adja, ahol tanulmányozhatjuk a felfelé ívelő életutat, majd a szomorú befejezést.

Sárospatak: A Rákóczi vár magva, és egyben a legrégebbi része a négyzetes alaprajzú vörös torony, mely 5 emelet magas. A vörös toronyhoz nyugat, valamint észak felől csatlakozik a várkastély, az egykori belső vár. Rákóczi emlékek felfedezésére indulunk és a fejedelem szülőhelyére Borsiba látogatunk . A helyi idegenvezető segítségével betekintést kapnak a gyerekek  Rákóczi korába. Miért éppen itt született a fejedelem, hol volt a bölcsője kérdésekre kaphatnak választ.

Reggeli után látogatás a testvériskolába. rendhagyó történelem óra a testvériskolában, ahol beszélünk a közös történelmi múltunkról. Ebéd és közös sporttevékenység. Séta a faluban, Nagyszelmencen, ahol történelmi múlttal ismerkedhetnek a tanulók. A Trianoni hatást itt lehet a legjobban érzékelni, ahol egy történelmi térképhúzással kettészakították a falut. Dobóruszka Dobó István sírboltja mellett a nagy várvédőről hallunk A leleszi premontrei prépostságot a váci püspök alapította.. A tatárjárás

Tőketerebesre indulunk. A városban találhatjuk az Andrássy-család egykori kastélyát. A kastély új kiállítása és magyar nyelvű kiváló idegenvezetése bemutatja az Andrássyak örökségét. Érkezés Kassára a földalatti várostörténeti Múzeummal kezdjük a várossal való ismerkedést. A sétálóutca elején általános ismertetőt kapnak a tanulók a városról.

Önálló felfedező munkával csapatmunkában, térkép és tablet segítségével keresik meg a tanulóka város nevezetességeit. Lőcsei ház Rodostó ház és a Szent Erzs

Reggeli után, bepakolás az autóbuszba, majd búcsút veszünk egy rövid Istentisztelettel a Református plébániától. Hazafelé menetben a Kövesdi vár megtekintése a cél, ahol Mátyás király legendájával ismerkedhetünk meg. A csapatoknak egy jelenetet adnak elő Mátyás korából, majd utolsó külhoni állomásunkon, Bodrogszerdahelyen Kossuth Lajos kastélyát tekintjük meg.