ÖKO-SULI, ÖKO-HÉT!!!

A Dombóvári József Attila Általános Iskola az idei tanévben csatlakozott a Fenntarthatóság témahét programjaihoz. A tavaszi szünetről visszaérkezve a vállalkozó kedvű, kreatív tanulók és felnőttek természetfotóikkal pályázhattak, vagy képregényt készítethettek a tavaly megválasztott Öko-hős kalandjairól. A legjobbakból kiállítás is készült.
A tanórákon is játékos formában ismerkedtek a diákok a környezetvédelmi problémákkal.
Minden napra jutott érdekes program: kedden volt az erdők-mezők napja, melyre napközben a csengő hangja és a zöld színbe öltözött diákok hívták el a figyelmet. Délelőtt a bolhapiacon csereberélhették megunt dolgaikat, délután háziállatukat hozhatták az iskolába a gyerekek. Az állatok simogatástűrő-képességét próbára tettük, voltak kutyák, macskák, nyulak, tengerimalacok, hörcsögök és még teknős is.
Szerdán, a víz napján csobogással kezdtük az órákat, kékbe öltöztünk, és mindenki törekedett a vízfogyasztásra, az udvaron az iskola tanulói a H2O feliratot jelenítették meg. A hátsó udvaron közben szorgos kezek mérték az osztályok által összegyűjtött papírhulladékot.
Csütörtökön ért véget a PET-palack gyűjtő akciónk, mely alkalomból 12 529 darabot sikerült összegyűjteni. Egyrészt örültünk a mennyiségnek, másrészt újra megdöbbentünk, hogy mennyi szemetet termelünk.
Az iskolába járókat egész héten ösztönöztük a környezetvédelmi szempontból előnyös közlekedésre, motiváltuk környezetünk védelmére, a felelősségteljesebb életvitelre.
Az osztályok a programokon vitruális „Föld-tallért” gyűjthettek, a hét végére komoly verseny alakult ki az osztályok között.
A hetet az egész délelőttöt kitöltő akadályjátékkal, újrahasznosító kézműveskedéssel, erőt és ügyességet próbára tevő sorversennyel zártuk. Pénteken este diszkó, és zsíroskenyér parti, majd a tornatermi „ittalvós” buli tette még emlékezetesebbé ezt a programokban különösen gazdag hetet.