Lezárult az „ÖRÖKÍTŐK” pályázat

A Dombóvári József Attila Általános Iskola 800 000 forintos támogatást nyert az EMMI által kiírt, NTP-MKÖ-16 számú, „A nemzeti kulturális örökség megőrzését, a hazai nemzetiségi hagyományok és a népi kultúra ápolását felvállaló tehetséggondozó programok támogatása” c. pályázaton.

A pályázat zárására április 28-án, délután került sor.

 

Az projekt megvalósítása során 30 tanuló vett részt összesen 60 foglalkozáson. Közelebbről megismerkedtek néphagyományokkal, népszokásokkal, népi hangszerekkel és külön elmélyedtek a karácsonyi hagyományokban, népdalokban, melyből remek, emlékezetes iskolai műsor született.

A 2. félév meghozta a különböző népi mesterségek időszakát. Nemezeltek, bőrt munkáltak meg. Sok-sok időt és kitartást igényelt mindannyiuk részéről, de az eredmények azt mutatják, hogy megérte vele ennyit foglalkozni.

Április 28-án vendégünk volt Benedek Krisztina Mária népénekes, néptáncos, pedagógus, hagyományőrző. Krisztinát elkísérte fia, Széphalmi Pál, aki a Operett Színház táncosa. Ő botos tánctanítással színesítette az interaktív tavaszi népszokásokra épülő foglalkozást.

A pályázatunk kirándulással zárult. A gyerekekkel az Őcsényi és a Decsi tájházat látogattuk meg, ahol megismerkedtek a Sárrét néprajzával, lakóinak hagyományaival, mesterségeivel és korábbi életformájukkal.

A pályázat nyújtotta lehetőségek, a változatos foglalkozások megalapozták a tanulók népzenéhez, néphagyományokhoz való kötődését.

A teljes cikk itt olvasható:

Pályázati zárás_újságba