Határtalanul kirándulás a Felvidéken 2019 őszén

2019.10.22-25. iskolánk 40 hetedikes tanulója és 4 pedagógusa vett részt a Határtalanul! program keretében felvidéki kiránduláson.

A program nagyon bőséges volt, tele olyan emlékhelyekkel, melyek jelentősek a magyar történelem szempontjából.

A Fejedelem születési helyétől a végső nyugalomra helyezési helyéig, tematikusan végig látogatjuk a felvidék Rákóczi emlékhelyeit.

A Bölcsőtől a sírig címet is adhatjuk történelmi kirándulásunknak. A csúcspontot a kassai Dómban elhelyezett festmény adja, ahol tanulmányozhatjuk a felfelé ívelő életutat, majd a szomorú befejezést.

Sárospatak: A Rákóczi vár magva, és egyben a legrégebbi része a négyzetes alaprajzú vörös torony, mely 5 emelet magas. A vörös toronyhoz nyugat, valamint észak felől csatlakozik a várkastély, az egykori belső vár. Rákóczi emlékek felfedezésére indulunk és a fejedelem szülőhelyére Borsiba látogatunk . A helyi idegenvezető segítségével betekintést kapnak a gyerekek  Rákóczi korába. Miért éppen itt született a fejedelem, hol volt a bölcsője kérdésekre kaphatnak választ.

Reggeli után látogatás a testvériskolába. rendhagyó történelem óra a testvériskolában, ahol beszélünk a közös történelmi múltunkról. Ebéd és közös sporttevékenység. Séta a faluban, Nagyszelmencen, ahol történelmi múlttal ismerkedhetnek a tanulók. A Trianoni hatást itt lehet a legjobban érzékelni, ahol egy történelmi térképhúzással kettészakították a falut. Dobóruszka Dobó István sírboltja mellett a nagy várvédőről hallunk A leleszi premontrei prépostságot a váci püspök alapította.. A tatárjárás

Tőketerebesre indulunk. A városban találhatjuk az Andrássy-család egykori kastélyát. A kastély új kiállítása és magyar nyelvű kiváló idegenvezetése bemutatja az Andrássyak örökségét. Érkezés Kassára a földalatti várostörténeti Múzeummal kezdjük a várossal való ismerkedést. A sétálóutca elején általános ismertetőt kapnak a tanulók a városról.

Önálló felfedező munkával csapatmunkában, térkép és tablet segítségével keresik meg a tanulóka város nevezetességeit. Lőcsei ház Rodostó ház és a Szent Erzs

Reggeli után, bepakolás az autóbuszba, majd búcsút veszünk egy rövid Istentisztelettel a Református plébániától. Hazafelé menetben a Kövesdi vár megtekintése a cél, ahol Mátyás király legendájával ismerkedhetünk meg. A csapatoknak egy jelenetet adnak elő Mátyás korából, majd utolsó külhoni állomásunkon, Bodrogszerdahelyen Kossuth Lajos kastélyát tekintjük meg.

Határtalanul kirándulás, 7. évfolyam

Határtalanul kirándulás, 7. évfolyam
Erdély, 2022. máj. 19-23.

Az első napon, korai indulás után, a határon átlépve a Király-hágón pihentünk meg. Folytattuk utunkat Kolozsvárra, ahol felkerestük Hunyadi Mátyás szülőházát, a főtéren megtekintettünk a Szent Mihály templomot és Mátyás király szobrát. Este érkeztünk meg Torockóra egy szép fogadóba, ahol elfoglaltuk a szállásunkat és vacsoráztunk. A gyerekek vacsora után birtokba vették a focipályát.
A második napunkon sétáltunk Torockón, majd Tordára utaztunk a sóbányába. Idegenvezetőnk érdekességeket mesélt nekünk, majd szabadprogram következett. A gyerekekkel óriáskerékre ültünk, majd kipróbálták a sóbányában a sportszereket, játékokat. Ezután Szovátára érkeztünk, megnéztük a tavat és az iszapos kis tócsákat, a gyerekek megfoghatták az iszapot, bekenhettük fájó testrészeinket. Kis pihenő után Parajdra indultunk, ahol megismerkedtünk a helyi sóvágóval és családjával. Megmutatta, hogy készül a sótömbökből asztali só, fürdősó, fürdőbomba, fűszersó. Mindenki kapott ajándékba egy kis darab parajdi sót. Farkaslakán Tamási Áron sírjánál emlékeztünk, koszorúztunk. Estefelé megérkeztünk a szállásunkra, Ivóba, finom vacsorát fogyasztottunk el.
Harmadnap Székelyudvarhely nevezetes épületeivel ismerkedtünk. Szejkefürdőn Orbán Balázs sírjához sétáltunk fel, gyönyörű székelykapukon át. Ezután Csíksomlyón meglátogattuk a templomot, ahol épp nagy esemény zajlott, az egyik pap első miséje. A mádéfalvi vérengzés helyszínén koszorúztunk, emlékeztünk. A Békés-sorosban sétáltunk, gyönyörködtünk ezután. Végül a Gyilkos-tónál álltunk meg, ahol igazi fesztivál hangulatba kerültünk. Szállásunkra visszatérve vacsoráztunk, a gyerekek örömmel szaladgáltak a játszótéren.
A negyedik napon kistraktorral, kisteherautóval vittek minket a Madarasi-Hargitára. A kistetőn kiszálltunk, innen gyalog folytattuk utunkat. A hegyen nagyon hideg volt és hatalmas szél, de csoportunk így is elénekelte a magyar és a székely himnuszt, emlék kőkupacot helyeztünk el odafent. Hosszú ideig gyönyörködtünk a körülölelő tájban. Szállásunkra visszatérve pihenés, játék következett.
Az utolsó napunkon hazafelé indultunk. Útközben Fehéregyházán a Petődi szobornál és Aradon az emlékműnél helyeztük el emlékező koszorúinkat. Remek hangulatban, élményekkel gazdagodva érkeztünk haza Dombóvárral az esti órákban.

A nemzetiségi nyelvet tanuló felső tagozatosok projektnapon vettek részt

Október 8-án a német nemzetiségi nyelvet tanuló felső tagozatosok projektnapon vettek részt Geresdlak és Feked településeken. Fekeden megismerkedtek Magyarország legszebb sváb településével egy tanösvény segítségével. Azután a több mint száz gyerek egy jellegzetes ételt (babgulyást gőzgombóccal) fogyasztott el a geresdlaki tájház ebédlőjében. Délután a babamúzeumot, a kézimunka, illetve a mézeskalács múzeumot tekintették meg. A mozgalmas nap után mindenki szép élményekkel gazdagodva tért haza.

Márton nap

Iskolánk német nemzetiségi tagozata november 11-én ünnepelte Szent Márton napját. A alsós évfolyamok színes műsorunkban német táncokkal, versekkel és Szent Márton legendájával szórakoztatták a közönséget. Az estét lámpás felvonulás és a Német Nemzetiségi Önkormányzat vendéglátása zárta.

Osztálykirándulás a Határtalanul! program keretein belül Szlovákiában

A Dombóvári József Attila Általános Iskola 7. évfolyamos tanulói 2019. május 13-16-ig 4 napos osztálykiránduláson vehettek részt a Határtalanul! program keretein belül Szlovákiában.

A program során két útvonal valósult meg: Rákóczi nyomában a Felvidéken, illetve  Felvidéki kirándulás a Dunántúlról.

A tanulmányi kirándulás során Deregnyő, Bodrogszerdahely, Nagykövesd, Imreg, Zemplén, Lelesz, Dobóruszka, Nagyszelmenc, Tőketerebes, Bély, Királyhelmec illetve Kassa, Betlér, Késmárk, Gombaszög, Tornalja, Lőcse, Krasznahorka, Rimaszombat nevezetességeit tekintették meg az osztályok. Magyar történelmi és irodalmi személyek emlékhelyeit keresték fel, ahol elhelyezték emlékszalagjaikat, koszorúikat.  A gyerekek tanulmányaikhoz kapcsolódó ismereteket dolgoztak fel a különböző helyszíneken. Lehetőség nyílt természeti kincsek felfedezésére is, Gombaszögön megcsodálhatták a cseppkőbarlang csodaszép képződményeit. Gyönyörű templomokat és főtereket tekinthettek meg az idegenvezető segítségével.

A tanulók megismerkedtek a nagyszelmenci Dobó István Alapiskola és a Tornaljai Kazinczi Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjaival, hagyományaikkal, majd kölcsönösen megajándékozták egymást, ismerkedtek és beszélgettek egymással.

Minden résztvevő sok szép élménnyel gazdagodva tért haza a programokkal teli kirándulásról.