A pályázat tapasztalatai tanulói szempontból

Néhány tanulót megkértünk, nyilatkozzanak, milyennek értékelték ezt a két évet, milyen hasznosulása volt ezeknek a programoknak, foglalkozásoknak.

Beihammer Boglárka:

Tapasztalataim:

A németországi út nekem nagyon tetszett, így megismerhettem az ottani szokásokat. Jó volt belecsöppenni az ottani életbe. Egy kedves és vendégszerető családhoz kerültem. Sokat beszélgettem velük, ami egy jó nyelvgyakorlás is volt, valamint barátságot köthettem a német gyerekekkel. A tábor azért tetszett, mert minden nap érdekes programokon vehettem részt. A kirándulások alkalmával szép helyeket látogattunk meg. Összességében elmondhatom, hogy egy jó projektben vehettem részt a barátaimmal, de újakat is szereztem. Jó volt Németországot közelebbről megismerni, és jó, hogy a németek is megismerhettek minket. Egy felejthetetlen élménnyel gazdagodtam.

Faour Jázmin:

A pályázatban volt több dolog, ami tetszett, és ami nem. Szimpatikusak voltak a kirándulások, például amikor színházba mentünk vagy Szakályba utaztunk . A pályázattal járó plusz órákat  nem szerettem , habár tanultam pár új dolgot, de nem igazán találtam hasznosnak. A sok fotózást túl soknak tartottam. A németországi utazás volt a kedvencem, mert nagyon jó programok voltak mindig és szerezhettünk új barátokat, akikkel még mindig tartjuk a kapcsolatot. Számomra a pályázat nagyon jó volt, mert új helyeket láthattunk, ismerhettünk meg. 

Faour Míra:

Én nagyon- nagyon szerettem azt a részét, amikor mentünk Németországba és utána jöttek hozzánk a németek.
Mindig nagyon jóba lettem a németekkel, sokukkal még mindig tartom a kapcsolatot. Sokat lehet ezzel gyakorolni a nyelvet. Németországban nagyon szép helyekre mentünk el, ahol mindig érdekes dolgokat hallottunk. Az ottani iskolát is nagyon jó volt látni. A lány, akinél én voltam, nagyon jól érzetem magam. Mindig kitaláltak valamilyen programot minden napra, pl. elmentünk bowlingozni. Minden nap beültem a németek órájára, ami nagyon jó hangulattal telt. Amikor a németek jöttek elmentünk velük Budapestre és a Balatonra, ami nagyon élvezetes volt. Ezeken kívül, voltak különböző programok, mint pl. elmentünk Pécsre moziba, meg a szekszárdi német színházba. Aki részt vett ebben a programban, heti kétszer be kellett mennie egy német EFOP órára és egy másikra, ami minden évben változott, hogy milyen témájú volt az óra. Én két évig voltam ilyenen. Tavaly az egészséges életmódosban, ami nagyon tetszett, mert sokat beszéltünk a sportról. Tavaly előtt pedig generációkról beszéltünk és csináltunk feladatokat. Összességében nagyon szerettem és jól éreztem magam ezekben a programokban.

Harta Natália:

Az egyik legjobb élmény a Németországban töltött idők közül egyértelműen a családdal töltött napok voltak. Szerencsésnek mondhatom magam, mert egy nagyon kedves családhoz kerültem, akik mindig gondoskodtak arról, hogy ne unatkozzak. Délutánonként mindig csináltak valami programot. Pl: pizzázás, minigolf, fagyizás esténként pedig mindig memóriajáték.

A közös programok közül a rothenburgi kirándulás és a közös grillezés volt a legjobb.

A gunarasi-tábor is nagyon jó volt. A tanárok mindig gondoskodtak arról, hogy sose unatkozzunk. Azon a héten a Budapesti kirándulás volt a legjobb. Az egész program sokat segített a nyelvtanulásban. Nagyon jó szívvel gondolok vissza ezekre az időkre és örülök, hogy részese lehettem.

Markó Virág:

A német tábort minden alkalommal élveztem, amikor ott voltam. A szállás, a programok mind jók és élvezhetők voltak. A német gyerekekkel szoros kapcsolatba kerültünk, amit azóta is tartunk. Sok szép helyre eljutottunk a tábor keretein belül. A német színházban megtekintett előadás nagyon tetszett. Érdekes volt és sokat tanultunk belőle. Németországban nagyon jól éreztük magunkat. Bármilyen nehézségünk volt, a német gyerekek mindig segítőkészek voltak velünk. Gyönyörű városokban jártunk, ahol felejthetetlen élményekre tettünk szert. Rengeteg kellemes emlékem van az ott töltött időszakról. Nagyon örülök, hogy részese lehettem a pályázatnak.

Ollé Zsófia:

Ennek a pályázatnak köszönhetően rengeteg életre szóló emléket szereztem. Mindemellett új barátokra leltem, akikkel a mai napig tartom a kapcsolatot. A pályázat alatt új tapasztalatokkal is gazdagodtam, illetve sok érdekességet tudtam meg Németországról és a német kultúráról. Számomra addig ismeretlen, de gyönyörű helyeken járhattam, német ételeket kóstolhattam és bepillantást nyerhettem a német oktatásba. A Németországban töltött hét után alig vártam már a nyári tábort. Ott újra tudtam találkozni az újonnan szerzett barátaimmal. A táborban a tanárok érdekesebbnél érdekesebb feladatokat találtak ki nekünk, amikkel még színesebbek lettek a programok. Németországban és Magyarországon is rendeztek Stadtrally-t ami során megismertük Bad Mergentheimot, a német cserediákok pedig Gunarast. Összességében nem tudok elég hálás lenni a sorsnak, hogy részt vehettem ebben a pályázatban és a sok élményre, amivel gazdagodtam.

Pallos Gréta:

Számomra élményben gazdagok voltak a pályázatos programok. A németországi utazásnál a buszos út hosszú volt, de jó hangulatban telt! A befogadó család kedves és közvetlen volt hozzám. A lánnyal azóta is tartom a kapcsolatot. Elutaztam velük Würzburgba minigolfozni. A tanórák jó hangulatban teltek, jó volt, hogy majdnem mindent megértettem. Sok szép dolgot láttunk Würzburgban és Rothenburgban. A nyári gunarasi táborban is nagyon jól éreztem magam.

Savanyu Máté:

Nagyon tetszettek a pályázat keretein belül szervezett programok. Nekem személy szerint a nyári táborok és a németországi utazás tetszett a legjobban. Nagyon jó volt a német gyerekekkel együtt lenni, sokat tudtam a nyelvet gyakorolni és sikerült barátságokat is kötnöm. A tanáraink nagyon érdekes programokat szerveztek, soha nem unatkoztunk. Az év közbeni tanórákat is hasznosnak találtam, sikerült tovább fejlesztenem német nyelvtudásomat. Az ott tanultaknak nagy hasznát vettem a német gyerekekkel való beszélgetések során. Köszönöm szépen, hogy részt vehettem a pályázatban és remélem, hogy sikerül még eljutnom a német testvériskolába.

Szűcs Fanni:

Az EFOP pályázat keretein belül, részt vehettem iskolánk németországi cserekapcsolatának ápolásában.

Foglalkozások és kirándulások egész sorozatát élhettük át, Magyarországon és Németországban egyaránt. Iskolánkban szabadon választott „órákon” keltették fel érdeklődésünket tanáraink. Volt olyan diáktársam, aki az egészségről, egészséges életmódról szeretett volna többet tudni, más pedig inkább a történelem illetve a földrajz iránt érdeklődött. Lehetőségünk volt nyáron is találkozni diáktársainkkal, tanárainkkal, valamint a német diákokkal is. Nagyszerű és kreatív foglalkozások vártak minket Gunarason, többek között közösen sütöttünk lángost, agyag edényt és vázát készítettünk, számháborúztunk, társasjátékoztunk és fürödtünk a gunarasi fürdőben, de ellátogattunk a Balatonibob Szabadidőparkba és Budapestre, ahol megcsodáltuk a Parlamentet is. De úgy gondolom, Németországban szintén remek programokon vehettünk részt. Beülhettünk cserediákjaink tanóráira, megismerhettünk egy-két német specialitást, ellátogathattunk szép városokba és nem utolsó sorban eltölthettünk egy csodás hetet cserediákjaink otthonában.

Ez a pályázat nagy lehetőség volt számomra, hiszen megismertem a német kultúrát, kamatoztattam nyelvtudásomat és új barátságokat kötöttem. Felejthetetlen élmény volt számomra! Remélem lesz még ilyen alkalmam az életben!