Bolyai Matematika Csapatverseny

A csapatmunka gyümölcsei

Idén 8. alkalommal került megrendezésre a Dombóvári József Attila Általános Iskolában a Bolyai Matematika Csapatverseny egyik Tolna megyei fordulója.

38 tanulói és 1 felnőtt csapat, azaz 149 fő versenyzett október 12-én, melyből 17 csapat iskolánkból, 21 pedig külsős, így a Belvárosi Általános Iskola és az Illyés Gyula Gimnázium tanulói versenyeztek tanítványainkkal. A 3-4 fős csapatokat 6 tanteremben helyeztük el, ahol lelkesen oldották meg a kitűzött feladatokat az 1 órás versenyen.

A verseny ünnepélyes eredményhirdetésére október 25-én Bonyhádon került sor, ahová 5 csapatunk is meghívást kapott, mert bekerült az első 6 díjazott csapat közé. Behívott csapataink a 3. 4. 6. és a 8. évfolyamról kerültek ki. Szép helyezésekkel tértünk haza:

2. helyezett: 3. c
Csapatnév: BÖLCS BAGLYOK
Apáti Márk
Somogyvári Zsombor
Beréti Balázs
Felkészítő tanár: Erdősiné Kardos Andrea

3. helyezett: 4.c
Csapatnév: BUGATTI
Gelencsér Vince
Gyenis Gergő
Sáreczki Ádám
Farkas Roland
Felkészítő tanár: Pogrányi Tibor Zsoltné

4. helyezett: 6.c
Csapatnév: Agymanók
Lázár Kitti
Faour Míra
Nemes Réka
Ozorai Zsóka
Felkészítő tanár: Sperling Tímea

2. helyezett: 8.b
Csapatnév: 3+1
Fodor Krisztina
Kátai Flóra
Gőgös Boglárka
Nagy Márton
Felkészítő tanár: Sperling Tímea

6. helyezett: 8.b
Csapatnév: Vipagréna
Kéri Panna
Pallos Gréta
Vida Virág
Blázsovics Anna
Felkészítő tanár: Sperling Tímea

További csapataink is szép eredményeket értek el:
8., 9., 10., 12., 14., 15.,17., 19., 32. helyen végeztek.

Felkészítő tanárok: Erdősiné Kardos Andrea, Hegedűs Szilvia, Dorn Judit, Pogrányi Tibor Zsoltné, Sperling Tímea, Nagy Marianna és Porgányi Ildikó

Minden csapatunknak és felkészítő tanáruknak gratulálunk!

Versben a toppon

Babits Mihály versmondó versenyen remekül szerepelt a dombóvári József Attila Általános Iskola tanulója. Szekszárdi megyei versenyen 2018. november 21-én Juhász Barnabás 7. osztályos tanuló 3. helyezést ért el.

Felkészítő tanár: Bauerné Horváth Edina

Leány kispályás floorball döntő

November 13-án lezajlott Pakson a megyei leány kispályás floorball döntő. Iskolánk 2 csapattal indult a megmérettetésen.

Az egyik csapat a 4. helyezésig jutott el, másik a 2. helyet érte el, ezzel bejutott az országos elődöntőbe.

Országos elődöntőbe jutott csapat tagjai: Árr Alexa Zoé, Fónai Rebeka, Heil Hanna, Herke Szibilla Lilla, László Liza,  Tóth Tamara

Felkészítő tanár: Pretzné Wadl Ildikó

Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny

A Dombóvári József Attila Általános Iskolában került megrendezésre a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny körzeti/megyei fordulója, melyen a 3. c osztályos tanulók Bölcs Baglyok nevű csapata is megmérette magát.

November 20-án Kaposváron ünnepélyes keretek között zajlott le az eredményhirdetés.

 Az Apáti Márk, Bizderi Orsolya, Juhász Nóra, Somogyvári Zsombor alkotta csapat 36 csapat közül az 1. helyen végzett, így meghívást nyert a Budapesten december 8-án megrendezendő országos döntőre.

A budapesti döntőn a Bölcs Baglyoknak az írásbeli forduló feladatainak megoldása után sorsolás  útján a szóbeli fordulón is helyt kell állniuk.

A tanulókat Kalocsáné Király Mária készítette fel a versenyre.

Az asztalitenisz sikere

Iskolánk remekül szerepelt a megyei diákolimpia asztalitenisz döntőjében Szekszárdon.

A 2. korcsoportban egyéniben maga mögött tudott mindenkit Vass Bertalan, aki ezzel megszerezte az első helyezést.  Ugyanebben a korcsoportban dobogós helyezést ért el Fenyvesi Ábris is, aki a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

2. korcsoport csapatban kiváló szerepléssel megszerezte az első helyet. Csapat tagjai: Vass Bertalan, Fenyvesi Ábris, Szabó Szilárd

Legek közt a Mákvirágok az országos színjátszó találkozón!

A Dombóvári József Attila Általános Iskola Mákvirágok színjátszó csapata a regionális versenyen nyújtott teljesítménye alapján meghívást kapott a XXVII. Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Fesztiválra Debrecenbe. A találkozó 3 napján az ország egész területéről (és Szlovákiából, Romániából, Szerbiából) érkező 30 csoport mutatkozhatott be a Csokonai Színház és a Vojtina Bábszínház színpadán. A jó hangulatú rendezvényen, ami június 8- 10. között zajlott, a Mákvirágok nagyszerű előadást mutattak be. A Szalainé Balogh Erika által rendezett Ki vagyok? Kivagyok L című darabjukat vastapssal jutalmazta a teltházas közönség, és elismerő szavakkal a neves szakemberekből álló zsűri, valamint a diákzsűri is. A rendezvénysorozatot jó hangulatú programok: táncház, koncert, színházi előadás, bábjáték; és új ismeretségek, barátságok tették felejthetetlen élménnyé a résztvevők számára. A dombóvári csoport részvételi lehetőségét a Pasha Kft, a Tarr Kft, valamint Dombóvár város önkormányzata is támogatta.

„Túl az Óperencián” levelezős mesevetélkedő

Kiváló eredményt értek el a József Attila Általános Iskola kis diákjai…

A Rejtély Csapat néven induló gyerekek a Földi István Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény által meghirdetett „Túl az Óperencián” levelezős mesevetélkedőn első helyezést értek el.

Csapat tagjai: Süvöltős Bianka, Szentgyörgyi Lea, Balogh Benjamin, Imhof Márk.

Ugyanezen a vetélkedőn a Karkötő Hősök nevű csapat szintén I. helyezést tudhat magáénak.

A csapattagok: Pincehelyi Éva, Bocsi Jozefa, Kulcsár Hanna, Györkös Natália. 

Felkészítő tanárok: Vörösné Bernáth Katalin, Visnyei Hajnalka

Kalmár László Matematika Verseny Országos Döntő

A döntő szép eredményei

Idén, 2018. május 25-26-án tartották Budapesten a Kalmár László Matematika Verseny Országos Döntőjét, melyen a József Attila Általános Iskola 3 tanulója is versenyzett. A 4. osztályosok közül Fenyvesi Merse Dániel a 27., Tigelmann Hanna a 29. helyen végzett a 46 fős mezőnyben. Ignácz András a 27. helyet szerezte meg az 5. évfolyamon a 28 fős mezőnyben. Felkészítő tanáruk: Barnáné Hurta Tünde és Nagy Marianna volt. Gratulálunk a szép teljesítményekhez.

Atlétika országos döntő

2018. május 26-27-én rendezték meg a győri Olimpiai Parkban az országos döntőt atlétikai egyéni versenyszámokban. A József Attila Általános Iskola kiváló sportolója, Farkas Bence, mindkét napon felállhatott a dobogóra. 400 m-es síkfutásban III. helyezést, 200 m- es síkfutásban pedig I. helyezést ért el.

Testnevelője: Pretzné Wadl Ildikó

A bajnok edzője: Tarr Imre

II. Országos Natúrparki Vetélkedő

Nemrégiben Győrújbaráton rendezték meg a II. Országos Natúrparki Vetélkedő fináléját, melyen a 12 csapat között ott volt a József Attila Általános Iskola négy fős alakulata is.

A megmérettetésen olyan oktatási intézmények együttesei vehettek részt, melyek korábban megnyerték a környékükön található natúrpark versenyét. Ilyen volt a Kapos-hegyháti Natúrparkot képviselő „Arceparék” együttese, aminek a tagjai a legjobb eredményt érték el az idei Város hete-programosorozat keretén belül a Szigeterdőben lebonyolított területi fináléban. Az újdombóvári iskolába járó diákok előbb csapatépítő játékokon vettek részt, majd gyalogtúrával hódították meg a Lila-hegyet, ahonnnan csodálatos kilátás nyílt a Sokorói-dombvidékre. A szervezők a vetélkedő döntőjének témájául a hazai natúrparkokat, valamint a természet- és tájvédelmet választották. A gyerekek 12 állomáshelyen adtak számot tudásukról, ügyességükről és kreativitásukról. A tanulók többek között gyógynövényeket ismertek fel, mogyorót célba dobva mókust etettek, a fészekből kipottyant madárfiókát kötélen fára mászva helyezték vissza, de énekeltek és eldöntötték azt is, hogy szükség van-e egy erdei kiránduláshoz a szelfibotra.
Az eredményhirdetésen Székely Rita, a Pannontáj-Sokoró Natúrpark vezetője arról beszélt, hogy a döntő két napján mindenki nyert, volt aki élményekkel-tapasztaltokkal gazdagodott, mások ismeretségeket-barátságokat köszönhetnek a találkozónak. A II. Országos Natúrparki Vetélkedő fináléjában az Írottkő Natúrparkból érkezett lányok diadalmaskodtak, a második helyet a házigazdák szerezték meg, míg a harmadik a Vértesi Natúrpark gárdája lett. A József Attila Általános Iskola Pintér Bence, Regenyei Áron, Kéri Panna, Pallos Gréta összeállítású alakulata remek teljesítményt nyújtva hatodikként végzett. A fiatalokat Pretzné Wald Ildikó földrajz-testnevelés szakos pedagógus készítette fel és kísérte el a versenyre.