Bolyai Matematika Csapatverseny

A csapatmunka gyümölcsei

Idén 8. alkalommal került megrendezésre a Dombóvári József Attila Általános Iskolában a Bolyai Matematika Csapatverseny egyik Tolna megyei fordulója.

38 tanulói és 1 felnőtt csapat, azaz 149 fő versenyzett október 12-én, melyből 17 csapat iskolánkból, 21 pedig külsős, így a Belvárosi Általános Iskola és az Illyés Gyula Gimnázium tanulói versenyeztek tanítványainkkal. A 3-4 fős csapatokat 6 tanteremben helyeztük el, ahol lelkesen oldották meg a kitűzött feladatokat az 1 órás versenyen.

A verseny ünnepélyes eredményhirdetésére október 25-én Bonyhádon került sor, ahová 5 csapatunk is meghívást kapott, mert bekerült az első 6 díjazott csapat közé. Behívott csapataink a 3. 4. 6. és a 8. évfolyamról kerültek ki. Szép helyezésekkel tértünk haza:

2. helyezett: 3. c
Csapatnév: BÖLCS BAGLYOK
Apáti Márk
Somogyvári Zsombor
Beréti Balázs
Felkészítő tanár: Erdősiné Kardos Andrea

3. helyezett: 4.c
Csapatnév: BUGATTI
Gelencsér Vince
Gyenis Gergő
Sáreczki Ádám
Farkas Roland
Felkészítő tanár: Pogrányi Tibor Zsoltné

4. helyezett: 6.c
Csapatnév: Agymanók
Lázár Kitti
Faour Míra
Nemes Réka
Ozorai Zsóka
Felkészítő tanár: Sperling Tímea

2. helyezett: 8.b
Csapatnév: 3+1
Fodor Krisztina
Kátai Flóra
Gőgös Boglárka
Nagy Márton
Felkészítő tanár: Sperling Tímea

6. helyezett: 8.b
Csapatnév: Vipagréna
Kéri Panna
Pallos Gréta
Vida Virág
Blázsovics Anna
Felkészítő tanár: Sperling Tímea

További csapataink is szép eredményeket értek el:
8., 9., 10., 12., 14., 15.,17., 19., 32. helyen végeztek.

Felkészítő tanárok: Erdősiné Kardos Andrea, Hegedűs Szilvia, Dorn Judit, Pogrányi Tibor Zsoltné, Sperling Tímea, Nagy Marianna és Porgányi Ildikó

Minden csapatunknak és felkészítő tanáruknak gratulálunk!

Versben a toppon

Babits Mihály versmondó versenyen remekül szerepelt a dombóvári József Attila Általános Iskola tanulója. Szekszárdi megyei versenyen 2018. november 21-én Juhász Barnabás 7. osztályos tanuló 3. helyezést ért el.

Felkészítő tanár: Bauerné Horváth Edina

Leány kispályás floorball döntő

November 13-án lezajlott Pakson a megyei leány kispályás floorball döntő. Iskolánk 2 csapattal indult a megmérettetésen.

Az egyik csapat a 4. helyezésig jutott el, másik a 2. helyet érte el, ezzel bejutott az országos elődöntőbe.

Országos elődöntőbe jutott csapat tagjai: Árr Alexa Zoé, Fónai Rebeka, Heil Hanna, Herke Szibilla Lilla, László Liza,  Tóth Tamara

Felkészítő tanár: Pretzné Wadl Ildikó

Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny

A Dombóvári József Attila Általános Iskolában került megrendezésre a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny körzeti/megyei fordulója, melyen a 3. c osztályos tanulók Bölcs Baglyok nevű csapata is megmérette magát.

November 20-án Kaposváron ünnepélyes keretek között zajlott le az eredményhirdetés.

 Az Apáti Márk, Bizderi Orsolya, Juhász Nóra, Somogyvári Zsombor alkotta csapat 36 csapat közül az 1. helyen végzett, így meghívást nyert a Budapesten december 8-án megrendezendő országos döntőre.

A budapesti döntőn a Bölcs Baglyoknak az írásbeli forduló feladatainak megoldása után sorsolás  útján a szóbeli fordulón is helyt kell állniuk.

A tanulókat Kalocsáné Király Mária készítette fel a versenyre.

Az asztalitenisz sikere

Iskolánk remekül szerepelt a megyei diákolimpia asztalitenisz döntőjében Szekszárdon.

A 2. korcsoportban egyéniben maga mögött tudott mindenkit Vass Bertalan, aki ezzel megszerezte az első helyezést.  Ugyanebben a korcsoportban dobogós helyezést ért el Fenyvesi Ábris is, aki a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

2. korcsoport csapatban kiváló szerepléssel megszerezte az első helyet. Csapat tagjai: Vass Bertalan, Fenyvesi Ábris, Szabó Szilárd

Határtalanul – Felvidék

Határtalanul – Felvidék

Tanulmányi kirándulás

Időpont: 2017. 10. 18 – 21., 2018. 04. 28 – 05. 01.

Határtalan élményben volt része iskolán hetedikes tanulóinak. A nyertes Határtalanul! Pályázatok keretében négy napot tölthettek a Felvidéken, ahol a magyarlakta területek magyar történelmi, irodalmi emlékhelyeit járhatták végig.

Napi programok:

1.     nap: Komárnoban az Európa udvarban sétáltunk, ahol a nemzetek építészeti stílusait tekinthettük meg. Jókai szobrát megkoszorúztuk, Szent András templomot megtekintése. Szklabonyán a Mikszáth emlékházat néztük meg, ott emlékszalagot helyeztünk el. Szállás Körmöcbánya mellett egy családias vendégházban.

2.     nap: Szepesi vár és a gejzír igazán érdekes látnivaló volt. A Betléri vadászkastély, mauzóleum mindenki kedvence volt. Iglón az orsó alakú főtéren nézelődtünk, Rozsnyón pedig megcsodálhattuk a tipikus felvidéki kisvárosok házait, terét. A szállásunk Iglóhoz közel, egy hatalmas zöld területen a Trio Hotelben volt.

3.     nap: A napot Lőcse városának és nevezetességeinek körbejárásával kezdtük. Késmárkon az új evangélikus templomban emlékszalagot helyeztünk el Thököly Imre szarkofágján. A fatemplom mindenkinek nagyon tetszett a maga különlegességével. a Magas Tátrában szerettünk volna lanovkázni, de sajnos a hegyekben levő erős szél nem tette lehetővé. Ezt nagyon sajnálta minden gyerek és pedagógus. A szállás ismét a Trio Hotelben volt.

4.     nap: Gombaszögi cseppkőbarlang volt a napi program. Csodálatos természeti képződmények lekötötték a gyerekek figyelmét. A hazaút hosszúnak bizonyult, mindenki jól elfáradt.

A program összeállítása, a látnivalók mennyisége elegendő volt, alkalmazkodott a gyerekek befogadó képességéhez. Változatos volt az összeállítás, hiszen láttunk emlékházat, építészeti remekműveket, templomot, kastélyt, mauzóleumot. Természeti jelenségeket is megfigyelhettünk: gejzírt, cseppkőbarlangot. Három helyen helyeztük el az emlékezés szalagját.

A látottak új ismeretekkel bővítették a gyerekek tudását. Lehetőségünk volt arra, hogy ehhez a kiránduláshoz némi irodaszert vásároljunk. Ugyanakkor a beígért munkafüzeteket egyáltalán nem kaptuk meg, így a gyerekek nem tudtak benne dolgozni.

A gyerekek elmondása szerint ezen a területen még senki sem járt, tehát teljes újdonsággal szolgált mindenki számára. Külföldön már többen is jártak, szinte mindenki valamelyik tengerparton családi nyaraláson.

Ezúton szeretnénk megköszönni a lehetőséget, hogy a gyerekek szervezett kereteken belül eljuthattak ezekre a helyekre. Úgy gondoljuk, hogy ezt a lehetőséget a továbbiakban is szeretnénk kihasználni, hasonló programokon részt venni.

Legek közt a Mákvirágok az országos színjátszó találkozón!

A Dombóvári József Attila Általános Iskola Mákvirágok színjátszó csapata a regionális versenyen nyújtott teljesítménye alapján meghívást kapott a XXVII. Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Fesztiválra Debrecenbe. A találkozó 3 napján az ország egész területéről (és Szlovákiából, Romániából, Szerbiából) érkező 30 csoport mutatkozhatott be a Csokonai Színház és a Vojtina Bábszínház színpadán. A jó hangulatú rendezvényen, ami június 8- 10. között zajlott, a Mákvirágok nagyszerű előadást mutattak be. A Szalainé Balogh Erika által rendezett Ki vagyok? Kivagyok L című darabjukat vastapssal jutalmazta a teltházas közönség, és elismerő szavakkal a neves szakemberekből álló zsűri, valamint a diákzsűri is. A rendezvénysorozatot jó hangulatú programok: táncház, koncert, színházi előadás, bábjáték; és új ismeretségek, barátságok tették felejthetetlen élménnyé a résztvevők számára. A dombóvári csoport részvételi lehetőségét a Pasha Kft, a Tarr Kft, valamint Dombóvár város önkormányzata is támogatta.

„Túl az Óperencián” levelezős mesevetélkedő

Kiváló eredményt értek el a József Attila Általános Iskola kis diákjai…

A Rejtély Csapat néven induló gyerekek a Földi István Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény által meghirdetett „Túl az Óperencián” levelezős mesevetélkedőn első helyezést értek el.

Csapat tagjai: Süvöltős Bianka, Szentgyörgyi Lea, Balogh Benjamin, Imhof Márk.

Ugyanezen a vetélkedőn a Karkötő Hősök nevű csapat szintén I. helyezést tudhat magáénak.

A csapattagok: Pincehelyi Éva, Bocsi Jozefa, Kulcsár Hanna, Györkös Natália. 

Felkészítő tanárok: Vörösné Bernáth Katalin, Visnyei Hajnalka