Határtalanul kirándulás a Felvidéken 2019 őszén

2019.10.22-25. iskolánk 40 hetedikes tanulója és 4 pedagógusa vett részt a Határtalanul! program keretében felvidéki kiránduláson.

A program nagyon bőséges volt, tele olyan emlékhelyekkel, melyek jelentősek a magyar történelem szempontjából.

A Fejedelem születési helyétől a végső nyugalomra helyezési helyéig, tematikusan végig látogatjuk a felvidék Rákóczi emlékhelyeit.

A Bölcsőtől a sírig címet is adhatjuk történelmi kirándulásunknak. A csúcspontot a kassai Dómban elhelyezett festmény adja, ahol tanulmányozhatjuk a felfelé ívelő életutat, majd a szomorú befejezést.

Sárospatak: A Rákóczi vár magva, és egyben a legrégebbi része a négyzetes alaprajzú vörös torony, mely 5 emelet magas. A vörös toronyhoz nyugat, valamint észak felől csatlakozik a várkastély, az egykori belső vár. Rákóczi emlékek felfedezésére indulunk és a fejedelem szülőhelyére Borsiba látogatunk . A helyi idegenvezető segítségével betekintést kapnak a gyerekek  Rákóczi korába. Miért éppen itt született a fejedelem, hol volt a bölcsője kérdésekre kaphatnak választ.

Reggeli után látogatás a testvériskolába. rendhagyó történelem óra a testvériskolában, ahol beszélünk a közös történelmi múltunkról. Ebéd és közös sporttevékenység. Séta a faluban, Nagyszelmencen, ahol történelmi múlttal ismerkedhetnek a tanulók. A Trianoni hatást itt lehet a legjobban érzékelni, ahol egy történelmi térképhúzással kettészakították a falut. Dobóruszka Dobó István sírboltja mellett a nagy várvédőről hallunk A leleszi premontrei prépostságot a váci püspök alapította.. A tatárjárás

Tőketerebesre indulunk. A városban találhatjuk az Andrássy-család egykori kastélyát. A kastély új kiállítása és magyar nyelvű kiváló idegenvezetése bemutatja az Andrássyak örökségét. Érkezés Kassára a földalatti várostörténeti Múzeummal kezdjük a várossal való ismerkedést. A sétálóutca elején általános ismertetőt kapnak a tanulók a városról.

Önálló felfedező munkával csapatmunkában, térkép és tablet segítségével keresik meg a tanulóka város nevezetességeit. Lőcsei ház Rodostó ház és a Szent Erzs

Reggeli után, bepakolás az autóbuszba, majd búcsút veszünk egy rövid Istentisztelettel a Református plébániától. Hazafelé menetben a Kövesdi vár megtekintése a cél, ahol Mátyás király legendájával ismerkedhetünk meg. A csapatoknak egy jelenetet adnak elő Mátyás korából, majd utolsó külhoni állomásunkon, Bodrogszerdahelyen Kossuth Lajos kastélyát tekintjük meg.

Határtalanul kirándulás, 7. évfolyam

Határtalanul kirándulás, 7. évfolyam
Erdély, 2022. máj. 19-23.

Az első napon, korai indulás után, a határon átlépve a Király-hágón pihentünk meg. Folytattuk utunkat Kolozsvárra, ahol felkerestük Hunyadi Mátyás szülőházát, a főtéren megtekintettünk a Szent Mihály templomot és Mátyás király szobrát. Este érkeztünk meg Torockóra egy szép fogadóba, ahol elfoglaltuk a szállásunkat és vacsoráztunk. A gyerekek vacsora után birtokba vették a focipályát.
A második napunkon sétáltunk Torockón, majd Tordára utaztunk a sóbányába. Idegenvezetőnk érdekességeket mesélt nekünk, majd szabadprogram következett. A gyerekekkel óriáskerékre ültünk, majd kipróbálták a sóbányában a sportszereket, játékokat. Ezután Szovátára érkeztünk, megnéztük a tavat és az iszapos kis tócsákat, a gyerekek megfoghatták az iszapot, bekenhettük fájó testrészeinket. Kis pihenő után Parajdra indultunk, ahol megismerkedtünk a helyi sóvágóval és családjával. Megmutatta, hogy készül a sótömbökből asztali só, fürdősó, fürdőbomba, fűszersó. Mindenki kapott ajándékba egy kis darab parajdi sót. Farkaslakán Tamási Áron sírjánál emlékeztünk, koszorúztunk. Estefelé megérkeztünk a szállásunkra, Ivóba, finom vacsorát fogyasztottunk el.
Harmadnap Székelyudvarhely nevezetes épületeivel ismerkedtünk. Szejkefürdőn Orbán Balázs sírjához sétáltunk fel, gyönyörű székelykapukon át. Ezután Csíksomlyón meglátogattuk a templomot, ahol épp nagy esemény zajlott, az egyik pap első miséje. A mádéfalvi vérengzés helyszínén koszorúztunk, emlékeztünk. A Békés-sorosban sétáltunk, gyönyörködtünk ezután. Végül a Gyilkos-tónál álltunk meg, ahol igazi fesztivál hangulatba kerültünk. Szállásunkra visszatérve vacsoráztunk, a gyerekek örömmel szaladgáltak a játszótéren.
A negyedik napon kistraktorral, kisteherautóval vittek minket a Madarasi-Hargitára. A kistetőn kiszálltunk, innen gyalog folytattuk utunkat. A hegyen nagyon hideg volt és hatalmas szél, de csoportunk így is elénekelte a magyar és a székely himnuszt, emlék kőkupacot helyeztünk el odafent. Hosszú ideig gyönyörködtünk a körülölelő tájban. Szállásunkra visszatérve pihenés, játék következett.
Az utolsó napunkon hazafelé indultunk. Útközben Fehéregyházán a Petődi szobornál és Aradon az emlékműnél helyeztük el emlékező koszorúinkat. Remek hangulatban, élményekkel gazdagodva érkeztünk haza Dombóvárral az esti órákban.

Lelkes Kalmár versenyzők

Szeptemberben lezajlott a tavaszi Kalmár László matematikaverseny megyei fordulójának pótlása a József Attila Általános Iskolában. Minden nevező a tavalyi évfolyamának megfelelő feladatsort oldott meg. Tanulóink a tolna megyei fordulóban a következő szép eredményeket érték el:

3. osztály:
2. Márfi Réka – Felkészítő tanár: Olléné Kutasi Andrea

4. osztály:
1. Somogyvári Zsombor – Felkészítő tanár: Erdőssiné Kardos Andrea

6. osztály:
1. Sáreczki Adél – Felkészítő tanár: Porgányi Ildikó

Tudásbajnokok

A szegedi Bendegúz Akadémia által megrendezett Tudásbajnokság tanulmányi levelezős matematikaverseny lezárult. Idén sajnos a megyei és az országos fordulót is csak online tudták megrendezni.

Iskolánk, a Dombóvári József Attila Általános Iskola két tanulója is arany fokozatot ért el versenyen.

Katona Rebeka 4.b osztályos tanuló megyei 10/83%-os, országos 12/100%-os (tanára Berta Mária), és Sáreczki Adél 6.c osztályos tanuló megyei 11/92%-os, országos 10/83%-os (tanára Porgányi Ildikó) eredménnyel zárta a versenyt.

Gratulálunk a versenyzőknek!

Lelkes „József Attilások” a LOGIrintus matematikaversenyen

A Medve Szabadtéri Matekverseny szervezői ingyenes online versenyre buzdították az elmaradt verseny résztvevőit. Az eredeti versennyel megegyező felépítésű versenyen vehettek részt a csapatok illetve a versenyt meghirdették azon tanulók számára is, akik nem neveztek a csapatversenyre. A korosztály is bővült, itt a 3-4 osztályos tanulók és egész családok is versenyezhettek, és lehetett indulni csapatban és egyénileg is. Az online kalandra 2020. április 25-én szombat délelőtt került sor, amelyen az országból csaknem 11000 versenyző vett részt.

A Logirintusban egy sztoriba összefűzött matematikai-logikai feladatokat kellett megoldani az interneten. A játékosok a Logirintus virtuális térképén állomások között vándoroltak és kijáratokat kerestek, majd a megoldás helyességétől függően haladhattak tovább egy újabb állomásra.

Iskolánk tanulói közül többen kedvet kaptak a részvételhez és szép eredményeket értek el.

Gyémánt minősítést kapott:

Katona Rebeka 4.b és családja csapatversenyben

Sáreczki Adél 6.c csapatban

Arany minősítést kapott:

Erdős Bálint 4.b és családja csapatban

Sukola Kíra 6.c egyéni

További résztvevők: Fridrich Panka és Kovács István  6.c  osztályos tanulók

Gratulálunk a lelkes résztvevőknek!

Matematika tanárok: Berta Mária és Porgányi Ildikó

Területi floorball verseny őszi és téli fordulóinak összesített végeredményei

Remek eredményeket értek el a Dombóvári József Attila Általános Iskola tanulói.
Területi floorball verseny őszi és téli fordulóinak összesített végeredményei:
Fiúk: II. helyezés
Szabó Szilárd, Nagy Dávid, Vass Bálint, Fenyvesi Ábris, Eklics Gergő, Eppel Richárd, Ollé Márton
Lányok: I. helyezés
Fridrich Panka, Fónai Rebeka, Sukola Kíra, Pekalics Laura, Heil Hanna, Gyenis Gréta, Hársfalvi Dzsenifer, Bán Alexa

Legjobb mezőnyjátékos:
Szabó Szilárd
Fónai Rebeka

Gratulálunk nekik!

Felkészítő tanáruk: Pretzné Wadl Ildikó