Határtalanul – Felvidék

Határtalanul – Felvidék

Tanulmányi kirándulás

Időpont: 2017. 10. 18 – 21., 2018. 04. 28 – 05. 01.

Határtalan élményben volt része iskolán hetedikes tanulóinak. A nyertes Határtalanul! Pályázatok keretében négy napot tölthettek a Felvidéken, ahol a magyarlakta területek magyar történelmi, irodalmi emlékhelyeit járhatták végig.

Napi programok:

1.     nap: Komárnoban az Európa udvarban sétáltunk, ahol a nemzetek építészeti stílusait tekinthettük meg. Jókai szobrát megkoszorúztuk, Szent András templomot megtekintése. Szklabonyán a Mikszáth emlékházat néztük meg, ott emlékszalagot helyeztünk el. Szállás Körmöcbánya mellett egy családias vendégházban.

2.     nap: Szepesi vár és a gejzír igazán érdekes látnivaló volt. A Betléri vadászkastély, mauzóleum mindenki kedvence volt. Iglón az orsó alakú főtéren nézelődtünk, Rozsnyón pedig megcsodálhattuk a tipikus felvidéki kisvárosok házait, terét. A szállásunk Iglóhoz közel, egy hatalmas zöld területen a Trio Hotelben volt.

3.     nap: A napot Lőcse városának és nevezetességeinek körbejárásával kezdtük. Késmárkon az új evangélikus templomban emlékszalagot helyeztünk el Thököly Imre szarkofágján. A fatemplom mindenkinek nagyon tetszett a maga különlegességével. a Magas Tátrában szerettünk volna lanovkázni, de sajnos a hegyekben levő erős szél nem tette lehetővé. Ezt nagyon sajnálta minden gyerek és pedagógus. A szállás ismét a Trio Hotelben volt.

4.     nap: Gombaszögi cseppkőbarlang volt a napi program. Csodálatos természeti képződmények lekötötték a gyerekek figyelmét. A hazaút hosszúnak bizonyult, mindenki jól elfáradt.

A program összeállítása, a látnivalók mennyisége elegendő volt, alkalmazkodott a gyerekek befogadó képességéhez. Változatos volt az összeállítás, hiszen láttunk emlékházat, építészeti remekműveket, templomot, kastélyt, mauzóleumot. Természeti jelenségeket is megfigyelhettünk: gejzírt, cseppkőbarlangot. Három helyen helyeztük el az emlékezés szalagját.

A látottak új ismeretekkel bővítették a gyerekek tudását. Lehetőségünk volt arra, hogy ehhez a kiránduláshoz némi irodaszert vásároljunk. Ugyanakkor a beígért munkafüzeteket egyáltalán nem kaptuk meg, így a gyerekek nem tudtak benne dolgozni.

A gyerekek elmondása szerint ezen a területen még senki sem járt, tehát teljes újdonsággal szolgált mindenki számára. Külföldön már többen is jártak, szinte mindenki valamelyik tengerparton családi nyaraláson.

Ezúton szeretnénk megköszönni a lehetőséget, hogy a gyerekek szervezett kereteken belül eljuthattak ezekre a helyekre. Úgy gondoljuk, hogy ezt a lehetőséget a továbbiakban is szeretnénk kihasználni, hasonló programokon részt venni.

Legek közt a Mákvirágok az országos színjátszó találkozón!

A Dombóvári József Attila Általános Iskola Mákvirágok színjátszó csapata a regionális versenyen nyújtott teljesítménye alapján meghívást kapott a XXVII. Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Fesztiválra Debrecenbe. A találkozó 3 napján az ország egész területéről (és Szlovákiából, Romániából, Szerbiából) érkező 30 csoport mutatkozhatott be a Csokonai Színház és a Vojtina Bábszínház színpadán. A jó hangulatú rendezvényen, ami június 8- 10. között zajlott, a Mákvirágok nagyszerű előadást mutattak be. A Szalainé Balogh Erika által rendezett Ki vagyok? Kivagyok L című darabjukat vastapssal jutalmazta a teltházas közönség, és elismerő szavakkal a neves szakemberekből álló zsűri, valamint a diákzsűri is. A rendezvénysorozatot jó hangulatú programok: táncház, koncert, színházi előadás, bábjáték; és új ismeretségek, barátságok tették felejthetetlen élménnyé a résztvevők számára. A dombóvári csoport részvételi lehetőségét a Pasha Kft, a Tarr Kft, valamint Dombóvár város önkormányzata is támogatta.

„Túl az Óperencián” levelezős mesevetélkedő

Kiváló eredményt értek el a József Attila Általános Iskola kis diákjai…

A Rejtély Csapat néven induló gyerekek a Földi István Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény által meghirdetett „Túl az Óperencián” levelezős mesevetélkedőn első helyezést értek el.

Csapat tagjai: Süvöltős Bianka, Szentgyörgyi Lea, Balogh Benjamin, Imhof Márk.

Ugyanezen a vetélkedőn a Karkötő Hősök nevű csapat szintén I. helyezést tudhat magáénak.

A csapattagok: Pincehelyi Éva, Bocsi Jozefa, Kulcsár Hanna, Györkös Natália. 

Felkészítő tanárok: Vörösné Bernáth Katalin, Visnyei Hajnalka

Kalmár László Matematika Verseny Országos Döntő

A döntő szép eredményei

Idén, 2018. május 25-26-án tartották Budapesten a Kalmár László Matematika Verseny Országos Döntőjét, melyen a József Attila Általános Iskola 3 tanulója is versenyzett. A 4. osztályosok közül Fenyvesi Merse Dániel a 27., Tigelmann Hanna a 29. helyen végzett a 46 fős mezőnyben. Ignácz András a 27. helyet szerezte meg az 5. évfolyamon a 28 fős mezőnyben. Felkészítő tanáruk: Barnáné Hurta Tünde és Nagy Marianna volt. Gratulálunk a szép teljesítményekhez.

Atlétika országos döntő

2018. május 26-27-én rendezték meg a győri Olimpiai Parkban az országos döntőt atlétikai egyéni versenyszámokban. A József Attila Általános Iskola kiváló sportolója, Farkas Bence, mindkét napon felállhatott a dobogóra. 400 m-es síkfutásban III. helyezést, 200 m- es síkfutásban pedig I. helyezést ért el.

Testnevelője: Pretzné Wadl Ildikó

A bajnok edzője: Tarr Imre

II. Országos Natúrparki Vetélkedő

Nemrégiben Győrújbaráton rendezték meg a II. Országos Natúrparki Vetélkedő fináléját, melyen a 12 csapat között ott volt a József Attila Általános Iskola négy fős alakulata is.

A megmérettetésen olyan oktatási intézmények együttesei vehettek részt, melyek korábban megnyerték a környékükön található natúrpark versenyét. Ilyen volt a Kapos-hegyháti Natúrparkot képviselő „Arceparék” együttese, aminek a tagjai a legjobb eredményt érték el az idei Város hete-programosorozat keretén belül a Szigeterdőben lebonyolított területi fináléban. Az újdombóvári iskolába járó diákok előbb csapatépítő játékokon vettek részt, majd gyalogtúrával hódították meg a Lila-hegyet, ahonnnan csodálatos kilátás nyílt a Sokorói-dombvidékre. A szervezők a vetélkedő döntőjének témájául a hazai natúrparkokat, valamint a természet- és tájvédelmet választották. A gyerekek 12 állomáshelyen adtak számot tudásukról, ügyességükről és kreativitásukról. A tanulók többek között gyógynövényeket ismertek fel, mogyorót célba dobva mókust etettek, a fészekből kipottyant madárfiókát kötélen fára mászva helyezték vissza, de énekeltek és eldöntötték azt is, hogy szükség van-e egy erdei kiránduláshoz a szelfibotra.
Az eredményhirdetésen Székely Rita, a Pannontáj-Sokoró Natúrpark vezetője arról beszélt, hogy a döntő két napján mindenki nyert, volt aki élményekkel-tapasztaltokkal gazdagodott, mások ismeretségeket-barátságokat köszönhetnek a találkozónak. A II. Országos Natúrparki Vetélkedő fináléjában az Írottkő Natúrparkból érkezett lányok diadalmaskodtak, a második helyet a házigazdák szerezték meg, míg a harmadik a Vértesi Natúrpark gárdája lett. A József Attila Általános Iskola Pintér Bence, Regenyei Áron, Kéri Panna, Pallos Gréta összeállítású alakulata remek teljesítményt nyújtva hatodikként végzett. A fiatalokat Pretzné Wald Ildikó földrajz-testnevelés szakos pedagógus készítette fel és kísérte el a versenyre.

UNIHOKI floorball országos döntő

Az utolsó….!

5 év remek munka után méltó befejezés volt az UNIHOKI floorball országos döntőn elért III. helyezés a József Attila Általános Iskola 8. osztályos tanulói számára.

Kívánunk nekik a további életükhöz sok sikert, és hasonló sok, szép eredményt.

Felkészítő tanár: Pretzné Wadl Ildikó