Határtalanul 7. évfolyam – Erdély, 2024. április 14-18.

Vasárnap kora reggel indultunk Erdélybe. A határon átlépve, a Király-hágón pihentünk meg, és fogyasztottuk el otthonról hozott ebédünket. Folytatva utunkat Kolozsvárra értünk, ahol idegenvezető segítségével ismerkedtünk meg a város nevezetességeivel. Felkerestük Hunyadi Mátyás szülőházát, amegtekintettünk a Szent Mihály templomot és Mátyás király szobrát. Késő délután, de még világosban érkeztünk meg Torockóra, ahol egy szép panzióban elfoglaltuk a szállásunkat. Bőséges és finom vacsora után sétát tettünk a faluban, illetve csoport egy része a felmászott a Székelykőre.
Második napunkon a reggeli után elkészítettük aznapi szendvicseinket (mindenki magának) és elindultunk Szovátára. A jellegzetes nyaralóépületek között sétálva elérkeztünk a Medve-tóhoz és az iszapos kis tócsákat is megnézhettük, kipróbálhattuk gyógyító erejét. Idegenvezetőnk érdekességeket mesélt közben nekünk, és még a kilátóba is felmászhattak a bátrabbak. Innen utunkat a Parajdi sóbányában folytattuk. A barlang belsejében mindenki szabadon sétálhatott, szívhatta az egészséges sós levegőt. Ezután megismerkedtünk a helyi sóvágóval és családjával. Megmutatta, hogy készül a sótömbökből asztali só, fürdősó, fürdőbomba, fűszersó. Mindenki kapott ajándékba egy kis darab parajdi sót. Innen tovább indultunk Korondra, ahol a méltán híres fazekastermékeket nézhettük és vásárolhattuk meg. Estefelé megérkeztünk a szállásunkra, Borzontra, ahol már finom vacsorával vártak bennünket. Ezen szép kis hegyi üdülőhelyen töltöttük a következő 3 éjszakát. Itt mindenkinek volt lehetősége focizni, játszani, beszélgetni.

A harmadik napot rövid utazás után túrázással folytattuk. Traktorral vittek minket fel a Madarasi-Hargitára. A kistetőn kiszálltunk, innen gyalogoltunk még két kilométert a havas úton a csúcsig. Felérve kőkupacot készítettünk emlékül és a koszorút is elhelyeztünk. Délután a kirándulást Székelyudvarhelyen folytattuk, ahol megtekintettük a város nevezetességeit. Ezután Szejkefürdő következett, ahol Orbán Balázs sírjához gyönyörű székelykapuk alatt sétáltunk fel és a sírnál koszorút helyeztünk el. Itt finom kürtőskalácsot is vásárolhattak a gyerekek. Következő állomásunk Farkaslaka volt, ahol érdekes történeteket hallottunk Tamási Áronról és a két cserfa között lévő faragott gránittömbbel jelzett sírjánál koszorút helyeztünk el. Szállásunkra visszatérve ismét finom vacsora várt bennünket.
Utolsó előtti napunkon sajnos az időjárás elromlott. Esett az eső, de a Békás-szoros hatalmas sziklái ezt is feledtették velünk. A Gyilkos-tónál kis pihenőt tartottunk, majd ebédünket elfogyasztva folytattuk utunkat Csíksomlyóra és megnéztük a csodatevő Mária-szobrot a templomban. A szállásra visszaindulva útközben megálltunk a mádéfalvi vérengzés helyszínén, ahol koszorúzással emlékeztünk. Estére kicsit jobb idő lett, így a vacsora után a gyerekek örömmel játszottak még.

Ötödik napunkon, élményekkel gazdagon indultunk haza. Útközben Fehéregyházán és Aradon helyeztük el emlékező koszorúinkat. Remek hangulatban, sok-sok szép emlékkel gazdagodva érkeztünk haza Dombóvárral a koraesti órákban.

Határtalanul – Erdély, 2024. április 14-18.

Az első napon, korai indulás után, a határon átlépve a Király-hágón pihentünk meg. Ezután folytattuk utunkat Kolozsvárra, ahol egy kedves idegenvezetővel felkerestük Hunyadi Mátyás szülőházát, a főtéren megtekintettünk a Szent Mihály templomot és Mátyás király szobrát. Késő délután érkeztünk meg Torockóra, ahol egy szép panzióban elfoglaltuk a szállásunkat és finom vacsora után a csoport aktívabb része felmászott a Székelykőre, a többiek megnézték Torockó aranyos kis házait a Fő utcán.
A második napunkon reggeli után a gyerekek elkészítették aznapi szendvicseiket és Szovátára indultunk. A jellegzetes nyaralóépületek között sétálva elérkeztünk a Medve-tóhoz és az iszapos kis tócsákat is megnézhettük, kipróbálhattuk gyógyító erejét. Idegenvezetőnk érdekességeket mesélt közben nekünk, és még a kilátóba is felmászhattak a gyerekek. Utunkat a Parajdi sóbányában folytattuk, ahol a tanulók szabadprogramot kaptak. Ezután megismerkedtünk a helyi sóvágóval és családjával. Megmutatta, hogy készül a sótömbökből asztali só, fürdősó, fürdőbomba, fűszersó. Mindenki kapott ajándékba egy kis darab parajdi sót. Innen tovább indultunk Korondra, ahol a méltán híres fazekastermékeket nézhettük és vásárolhattuk meg. Estefelé megérkeztünk a szállásunkra, Borzontra, finom vacsorát fogyasztottunk el. Gyönyörű helyen, nagyon kedves vendéglátónál töltöttük a következő 3 éjszakát. A gyerekeknek volt lehetőségük focizni, játszani, beszélgetni.

Másnap a csoportunk a túrával kezdett. Traktorral vittek minket fel a Madarasi-Hargitára. A kistetőn kiszálltunk, innen gyalog folytattuk utunkat. A hegyen még itt ott hó is volt, felérve emlék kőkupacot készítettünk és a koszorút is elhelyeztük. Délután a kirándulást Székelyudvarhelyen folytattuk, ahol megtekintettük a város nevezetességeit és finom kürtőskalácsot is vásárolhattak a gyerekek. Ezután Szejkefürdő következett, ahol Orbán Balázs sírjához gyönyörű székelykapuk alatt sétáltunk fel és a sírnál koszorút helyeztünk el. Következő állomásunk Farkaslaka volt, ahol érdekes történeteket hallottunk Tamási Áronról és a két cserfa között lévő faragott gránittömbbel jelzett sírjánál koszorút helyeztünk el. Szállásunkra visszatérve ismét finom vacsora várt bennünket.
Negyedik nap sajnos az időjárás nem volt túl kedvező, esett az eső, de a Békás-szoros hatalmas sziklái ezt is feledtették velünk. A Gyilkos-tónál kis pihenőt tartottunk, majd ebédünket elfogyasztva folytattuk utunkat Csíksomlyóra és megnéztük a csodatevő Mária-szobrot a templomban. A szállásra visszaindulva útközben megálltunk a mádéfalvi vérengzés helyszínén, ahol koszorúzással emlékeztünk. Este a vacsora után a gyerekek örömmel játszottak, sportoltak.

Utolsó napunkon hazafelé indultunk. Útközben Fehéregyházán és Aradon helyeztük el emlékező koszorúinkat. Remek hangulatban, élményekkel gazdagodva érkeztünk haza Dombóvárral az esti órákban.

Szent Márton-nap a Dombóvári József Attila Általános Iskolában

Szent Márton-nap a Dombóvári József Attila Általános Iskolában:
Intézményünk minden év novemberében egy hetes programsorozattal emlékezik meg Szent Márton püspökről a német nemzetiségi tagozat diáksága interaktív órák, kulturális bemutatók, lampionos felvonulás és nyelvi csapatverseny formájában.
Az idei tanévben november 14-én tartották a hagyományos Szent Márton-napi kulturális bemutatót és lampionos felvonulást az alsó tagozatosok részvételével, akik nagy izgalommal készültek erre az eseményre. Különösen az első osztályosok várták már azt, hogy bemutassák a német nemzetiségi táncműsorukat. A 2. c osztály „Zugvögel” címmel énekes- táncos produkcióval lépett színpadra, míg a 3. c osztály tanulói őszi versekkel, illetve dalokkal készültek. Szent Márton legendáját a 4. c osztály elevenítette fel egy jelenettel. A gyerekek remek előadásait a szülőkből, nagyszülőkből és testvérekből álló lelkes közönség hatalmas tapssal jutalmazta. Azt követően az iskola udvarán a hagyományos lampionos felvonuláson vettek részt a diákok. Minden fellépőt az egyik szülő által készített libás mézeskaláccsal ajándékozta meg a német nemzetiségi tagozat. Az alsósokat Bauer Attiláné, Bálizs Gabriella, Géringné Pápay Ágnes és Glaubné Nagy Ildikó készítette fel a bemutatókra.
A 6. c osztályos tanulók nyelvi csapatverseny keretében mérték össze tudásukat, melyen a következő eredmények születtek:
1-2. helyezett: „Gänse” (Kovács Kitti, Móri Rebeka, Papp Bence, Miklós Ferenc Leonidász) és a Sankt Martin”csapat (Szabó Blanka Kökény, Stieb Johanna, Tóth Zóra)
3. helyezett: „Gänsebraten” csapat (Csullag Dóra, Pintér Abigél, Kámi Áron, Eklics Máté).
(Glaubné Nagy Ildikó – munkaközösség-vezető)

Péntek délutáni korcsolyázás

Pénteken este a 6.b osztály majdnem teljes létszámmal, szülőkkel együtt 31-en korcsolyázni volt Kaposváron. A program jól sikerült, a gyerekek egyre ügyesebben korcsolyáznak, a felnőttek inkább az állva maradásért küzdöttek a jégen. Jövőre újra nekivágunk. 😉
(Tenczlinger Mónika – osztályfőnök)

A magyar kultúra napja

A magyar kultúra napjához kapcsolódva a humán munkaközösség interaktív keresgélésre hívta tanulóinkat. Az aulában elhelyezett magyar érdekességek, nevezetességek segítségével töltöttek ki tabletekkel sétálva egy online feladatlapot. A 3-8. évfolyamos gyerekek örömmel kapcsolódtak be a programba. A legügyesebbeket nagyötösökkel jutalmazták szaktanáraik.
Bischof Katalin

Budapesti kirándulás

Január 14-én iskolánk közel 50 tanulója Budapestre vonatozott a diákönkormányzat szervezésében. A kirándulás során a Vígszínházban megtekintettük A Pál utcai fiúk c. előadást. Előtte pedig fergeteges élményben volt részünk, az Illúziók Múzeumában jártunk. (Schrettner Nóra – a DÖK patronáló tanára)