Szent Márton-nap a Dombóvári József Attila Általános Iskolában

Szent Márton-nap a Dombóvári József Attila Általános Iskolában:
Intézményünk minden év novemberében egy hetes programsorozattal emlékezik meg Szent Márton püspökről a német nemzetiségi tagozat diáksága interaktív órák, kulturális bemutatók, lampionos felvonulás és nyelvi csapatverseny formájában.
Az idei tanévben november 14-én tartották a hagyományos Szent Márton-napi kulturális bemutatót és lampionos felvonulást az alsó tagozatosok részvételével, akik nagy izgalommal készültek erre az eseményre. Különösen az első osztályosok várták már azt, hogy bemutassák a német nemzetiségi táncműsorukat. A 2. c osztály „Zugvögel” címmel énekes- táncos produkcióval lépett színpadra, míg a 3. c osztály tanulói őszi versekkel, illetve dalokkal készültek. Szent Márton legendáját a 4. c osztály elevenítette fel egy jelenettel. A gyerekek remek előadásait a szülőkből, nagyszülőkből és testvérekből álló lelkes közönség hatalmas tapssal jutalmazta. Azt követően az iskola udvarán a hagyományos lampionos felvonuláson vettek részt a diákok. Minden fellépőt az egyik szülő által készített libás mézeskaláccsal ajándékozta meg a német nemzetiségi tagozat. Az alsósokat Bauer Attiláné, Bálizs Gabriella, Géringné Pápay Ágnes és Glaubné Nagy Ildikó készítette fel a bemutatókra.
A 6. c osztályos tanulók nyelvi csapatverseny keretében mérték össze tudásukat, melyen a következő eredmények születtek:
1-2. helyezett: „Gänse” (Kovács Kitti, Móri Rebeka, Papp Bence, Miklós Ferenc Leonidász) és a Sankt Martin”csapat (Szabó Blanka Kökény, Stieb Johanna, Tóth Zóra)
3. helyezett: „Gänsebraten” csapat (Csullag Dóra, Pintér Abigél, Kámi Áron, Eklics Máté).
(Glaubné Nagy Ildikó – munkaközösség-vezető)

Péntek délutáni korcsolyázás

Pénteken este a 6.b osztály majdnem teljes létszámmal, szülőkkel együtt 31-en korcsolyázni volt Kaposváron. A program jól sikerült, a gyerekek egyre ügyesebben korcsolyáznak, a felnőttek inkább az állva maradásért küzdöttek a jégen. Jövőre újra nekivágunk. 😉
(Tenczlinger Mónika – osztályfőnök)

A magyar kultúra napja

A magyar kultúra napjához kapcsolódva a humán munkaközösség interaktív keresgélésre hívta tanulóinkat. Az aulában elhelyezett magyar érdekességek, nevezetességek segítségével töltöttek ki tabletekkel sétálva egy online feladatlapot. A 3-8. évfolyamos gyerekek örömmel kapcsolódtak be a programba. A legügyesebbeket nagyötösökkel jutalmazták szaktanáraik.
Bischof Katalin

Budapesti kirándulás

Január 14-én iskolánk közel 50 tanulója Budapestre vonatozott a diákönkormányzat szervezésében. A kirándulás során a Vígszínházban megtekintettük A Pál utcai fiúk c. előadást. Előtte pedig fergeteges élményben volt részünk, az Illúziók Múzeumában jártunk. (Schrettner Nóra – a DÖK patronáló tanára)

TUDÁS-PUB

Már korábban lezajlott iskolánkban a TUDÁS-PUB elnevezésű természettudományos csapatverseny, melyet minden évben a felső tagozatos diákok számára szervezünk forgószínpadszerűen, 4 fős csapatok részvételével, izgalmas, érdekes természettudományos feladatokkal.
Az első helyezést a 8.b, a másodikat a 7.a, a harmadikat pedig a 7.c csapata szerezte meg.
Január 12-én pedig a Bolyai Természettudományi Csapatverseny körzeti fordulója zajlott le, melyen iskolánk diákjai, 3 korcsoportban a következő helyezéseket érték el:
5. helyezett a 7.a Desztilláltvíz nevű csapata (Szabotin Soma, Várai Bence, Nagy Bence, Makkos Norbert)
8. helyezett a 5.c Koalák nevű csapata (Horváth Bálint, Balog Balázs, Szigeti Máté,
Hencz Lénárd)
12. helyezett a 8.c Bölcs Baglyok nevű csapata (Bizderi Orsolya, Beréti Balázs, Somogyvári Zsombor, Juhász Nóra)
31. helyezett a 6.b Okos Gyerekek nevű csapata (Koller Kristóf Benedek, Szabó Luca, Szuper Dávid, Lécz Dániel)
32. helyezett a 7.c Roncsderbi nevű csapata (Spráger Luca, Bárányos Máté, Gelencsér Angéla,
Szabotin Csenge)
36. helyezett a 5.c Pandák nevű csapata (Vészi Melissza, Bálint Nóra, Végh Eszter, Gulner Janka)
(Lászlóné Papp Petra munkaközösség-vezető)

Úszó Diákolimpia döntő

2024. január 17-én Bonyhádra indult iskolánk kis csapata a megyei Úszó Diákolimpia döntőjére. Tanítványaink izgatottan várták a versenyt, örömmel képviselték iskolánkat a megmérettetésen. Végül az igen erős mezőnyben, remekül szerepelt csapatunk. Jó úszással és szép eredményekkel fejeztük be a versenyt.
Eredmények:
1. helyezés: Kurcz Erik 50m mell, 4×50 MIX váltó Nagy Szofi, Szalay Bori, Svéninger Ákos, Horváth Tamás
2. helyezés: Wittmann Zsófi 50m gyors, 50m hát; Horváth Tamás 50m hát
3. helyezés: Jakab Babett 50m mell
4. helyezés: Kurcz Kornél 50m gyors; Szalay Bori 50m mell; Király Gergely 50m hát; Svéninger Ákos 50m hát;
5. helyezés: Svéninger Ákos 50m gyors
6. helyezés: Gegő Fanni 50m mell
A résztvevőknek gratulálunk és köszönjük, hogy méltón képviselték iskolánkat! (Fehérvári Levente – testnevelő)

Bakancs túra

Lezajlott 2024 első Bakancs túrája. Csodás időnk volt, gyönyörű vidéken, Alsómocsoládon jártunk. 40-en voltunk, kicsik és nagyok egyaránt. Köszönjük a túrázóknak, hogy ott voltak!
(Mátrai-Kovács Diána)

Adventi időszak néhány képben

Az adventi időszakban számtalan kedves gesztus, jó hangulatú esemény színesítette a mindennapjainkat: angolos teadélután, kézműveskedés, közös éneklés, ajándékozás, lucázás, mézeskalácssütés, karácsonyi teaház, idősek látogatása, pécsi adventezés, folyosókoncertek, karácsonyi vásár…

Gyepmesteri Telep számára szervezett állateledel gyűjtés

A múlt hét végén lezárult intézményünkben a dombóvári Gyepmesteri Telep számára szervezett állateledel gyűjtési akció. Iskolánk tanulói 520 kg adománnyal járultak hozzá a nehéz sorsú kutyák megsegítéséhez. A legtöbbet gyűjtő osztályok:
1. 3. a (106 kg)
2. 8. c (62 kg)
3. 6. c (51 kg)
Más osztályokból a legtöbbet adományozó diákok: Szatmári Sára (8.b), Bakó Márk (7. b), Svéninger Ákos (4. c), Vincze Johanna (4. b), Sipos Luca (2. a), Kovács Bianka (5. b).
A jutalmakat Juhász Csilla, Budai Zoltán, Bálizs Gabriella, Géringné Pápay Ágnes, Kürtös Hajnalka és Faour-Harta Bernadett ajánlotta fel.
Köszönet mindenkinek, aki támogatta a program megvalósulását!
(Faour-Harta Bernadett)