Adventi vetélkedő

Az idei tanévben december 2-án rendezte meg a Dombóvári József Attila Általános Iskola német nemzetiségi tagozata a hagyományos adventi vetélkedőjét. A vegyesen kialakított csapatok tagjait 3. 4. 5. és 6. évfolyamosok alkották. A vegyesen kialakított csapatok a négy különböző állomáson rendhagyó módon QR-kódos feladatokat oldottak meg tableteken. Az adventi hangulatról nemcsak a témakörhöz kapcsolódó feladatok gondoskodtak, hanem az értékes nyeremények is.
Az első helyezést a „Krampus” csapata érte el: Molnár Kincső 3.c, Beréti Balázs 4.c, László Liza 5.c, Kovács István 6.c.
A második helyezett a Pfefferkuchen csapata lett: Lakatos- Lamm Lea 3.c, Apáti Márk 4.c, Heil Hanna 5.c, Szabó Borbála 6.c.
A harmadik helyen a „Nikolaus” csapata végzett: Turi Zsolt 3.c, Horváth Áron 4.c, Zsiga Zalán 5.c, Markó Lilla 6.c .
A negyedikek a „Schneemann” csapat tagjai lettek: Katona Noel 3.c, Ignácz Zoé 4.c, Hencz Martin 5.c, Pincehelyi Éva 6.c.

Tisztelt Szülők!

December 14-én szombaton (munkanap) tanítás lesz iskolánkban.

Az első 4 óra lesz megtartva. Aki szeretné lemondani gyermekének az étkezést erre a napra, 2019.december 10-ig (12:00) megteheti az iskola gondnokságán.

December 20-án pénteken lesz a szünet előtti utolsó tanítási nap. Az első 4 óra lesz megtartva.  Aki szeretné lemondani gyermekének az étkezést erre a napra, 2019.december 10-ig (12:00) megteheti az iskola gondnokságán.

 (December 11-től nem fogadunk el lemondást!)

A nemzetiségi nyelvet tanuló felső tagozatosok projektnapon vettek részt

Október 8-án a német nemzetiségi nyelvet tanuló felső tagozatosok projektnapon vettek részt Geresdlak és Feked településeken. Fekeden megismerkedtek Magyarország legszebb sváb településével egy tanösvény segítségével. Azután a több mint száz gyerek egy jellegzetes ételt (babgulyást gőzgombóccal) fogyasztott el a geresdlaki tájház ebédlőjében. Délután a babamúzeumot, a kézimunka, illetve a mézeskalács múzeumot tekintették meg. A mozgalmas nap után mindenki szép élményekkel gazdagodva tért haza.

Dobogós asztaliteniszezők

2019. november 23-án Szekszárdon került megrendezésre az asztalitenisz diákolimpia megyei döntője. A József Attila Általános Iskola csapata is részt vett a versenyen, ahol megszerezte a III. helyezést.
A csapat tagjai:
Fenyvesi Ábris
Nagy Dávid
Szabó Szilárd
Felkészítő tanáruk: Juhász Gábor
Gratulálunk nekik!

Remek országos Bolyai matematika eredmények

November  23-án került sor a Bolyai Matematika Csapatverseny Kárpát-medencei döntőjére Budapesten. A József Attila Általános  Iskolát két csapat is képviselte a megmérettetésen. A felső tagozatból a 8. osztályos  Bajszos férfiak a 36 fős mezőnyből a 24. (Köbli Máté, Molnár Tamás, Bedővári Richárd, Bocz Kornél, Felkészítő tanár: Nagy Marianna), míg az alsó tagozatból a 4. osztályos Bölcs baglyok a 35 fős mezőny 27. helyét (Apáti Márk, Horváth Áron, Juhász Nóra, Somogyvári Zsombor,  Felkészítő tanár: Erdősiné Kardos Andrea) szerezték meg. Gratulálunk a szép eredményhez!

Márton nap

Iskolánk német nemzetiségi tagozata november 11-én ünnepelte Szent Márton napját. A alsós évfolyamok színes műsorunkban német táncokkal, versekkel és Szent Márton legendájával szórakoztatták a közönséget. Az estét lámpás felvonulás és a Német Nemzetiségi Önkormányzat vendéglátása zárta.

Floorball megyei bajnokság

2019.11.12-én Pakson megrendezésre került a floorball megyei bajnokság. A Dombóvári József Attila Általános Iskola I. és III. korcsoportos versenyzői is dobogóra állhattak, mindkét csapat megyei 3. helyet ért el. I. korcsoport csapattagjai: Teleki Dominik Bakos Dominik Jakab Zoárd Juhász Róbert Rostás Márk János Kirsching Richárd III. korcsoport csapattagjai: Nagy Dávid Papp Adrián Ruzsicska Márk Szabó Szilárd Vass Bálint Gáspár Világos Dárius

Felkészítőjük: Pretzné Wadl Ildikó

Tudáspub

A természettudományi munkaközösség sokadik alkalommal rendezte meg november 3-hoz, a Magyar Tudomány napjához kapcsolódóan iskolai Tudáspub versenyét. A forgószínpados megmérettetésen a természettudományi, informatikai és technikai műveltségről adnak számot a 4 fős csapatok. Vannak játékos és általános, hétköznapi ismereteket igénylő feladatok. A gyerekek szívesen vesznek részt a versenyen az élmény és a jutalom (egy ötös) kedvéért.

Bolyai Matematika Csapatverseny

Profi csapatmunkások

Idén 9. alkalommal került megrendezésre a Dombóvári József Attila Általános Iskolában a Bolyai Matematika Csapatverseny egyik Tolna megyei fordulója.
30 tanulói és 1 felnőtt csapat, azaz 124 fő versenyzett október 11-én, melyből 15 csapat iskolánkból, 15 pedig a város 2 másik intézményéből érkezett. A 4 fős csapatokat 6 tanteremben helyeztük el, ahol lelkesen oldották meg a kitűzött feladatokat az 1 órás versenyen.
A verseny ünnepélyes eredményhirdetésére október 24-én Bonyhádon került sor, ahová 6 csapatunk is meghívást kapott, mert bekerült az első 6 díjazott közé. Tanulóink kiváló eredményeket értek el idén. Két csapatunk is részt vesz a november 23-án Budapesten megrendezésre kerülő országos döntőn!
Minden csapatunknak és felkészítő tanáruknak gratulálunk!

3. helyezett
Osztály: 3.c
Darabos Rebeka
Gelencsér Réka
Gócza Emília
Márfi Réka
Felkészítő tanár: Olléné Kutasi Andrea

1. helyezett döntős
Osztály: 4.c
Apáti Márk
Horváth Áron
Juhász Nóra
Somogyvári Zsombor
Felkészítő tanár: Erdősiné Kardos Andrea

2. helyezett
Osztály: 4.a
Gulyás Bence
Jakab Patrik
Kárpáti Márton
Vincze Szilvia
Felkészítő tanár: Balikáné Bank Ildikó

4. helyezett
Osztály: 6.c
Sáreczki Adél
Fónai Rebeka
Pincehelyi Éva
Fridrich Panka
Felkészítő tanár: Porgányi Ildikó

1. helyezett döntős
Osztály: 8.b/c
Köbli Máté
Molnár Tamás
Bedővári Richárd
Bocz Kornél
Felkészítő tanár: Nagy Marianna

3. helyezett
Osztály: 8.a/b/c
Horváth Lilla
Igali Zita
Markó Virág
Téwald Jázmin
Felkészítő tanár: Nagy Marianna

Ökoiskola

A Dombóvári József Attila Általános Iskola 2019-ben benyújtott pályázata alapján újból elnyerte az Ökoiskola címet.
Az Ökoiskola cím használatára 2019. szeptember 1-től 2022. augusztus 31-ig vagyunk jogosultak.
A Cím viselésével a fenntarthatóságra nevelés egész intézményes megközelítése melletti elköteleződésünket nyilvánítjuk ki.
Az Ökoiskola cím elismerése annak a pedagógiai és intézményvezetési folyamatnak, melynek eredményeképpen tanulóink számára természetessé válik az egészség- és környezettudatos életmód, az igazságos társadalmi berendezkedés iránti igény és a globális és lokális problémák iránti nyitottság, valamint az, hogy aktívan tudnak tenni a felismert problémák megoldásáért.
Az iskolában megszerzett tudást és értékrendet a tanulók családjuk vagy tágabb környezetük felé is közvetítik.
A cím átadására 2019. október 18-án Budapesten a Balassi Intézetben került sor.