Határtalanul – Erdély, 2024. április 14-18.

Az első napon, korai indulás után, a határon átlépve a Király-hágón pihentünk meg. Ezután folytattuk utunkat Kolozsvárra, ahol egy kedves idegenvezetővel felkerestük Hunyadi Mátyás szülőházát, a főtéren megtekintettünk a Szent Mihály templomot és Mátyás király szobrát. Késő délután érkeztünk meg Torockóra, ahol egy szép panzióban elfoglaltuk a szállásunkat és finom vacsora után a csoport aktívabb része felmászott a Székelykőre, a többiek megnézték Torockó aranyos kis házait a Fő utcán.
A második napunkon reggeli után a gyerekek elkészítették aznapi szendvicseiket és Szovátára indultunk. A jellegzetes nyaralóépületek között sétálva elérkeztünk a Medve-tóhoz és az iszapos kis tócsákat is megnézhettük, kipróbálhattuk gyógyító erejét. Idegenvezetőnk érdekességeket mesélt közben nekünk, és még a kilátóba is felmászhattak a gyerekek. Utunkat a Parajdi sóbányában folytattuk, ahol a tanulók szabadprogramot kaptak. Ezután megismerkedtünk a helyi sóvágóval és családjával. Megmutatta, hogy készül a sótömbökből asztali só, fürdősó, fürdőbomba, fűszersó. Mindenki kapott ajándékba egy kis darab parajdi sót. Innen tovább indultunk Korondra, ahol a méltán híres fazekastermékeket nézhettük és vásárolhattuk meg. Estefelé megérkeztünk a szállásunkra, Borzontra, finom vacsorát fogyasztottunk el. Gyönyörű helyen, nagyon kedves vendéglátónál töltöttük a következő 3 éjszakát. A gyerekeknek volt lehetőségük focizni, játszani, beszélgetni.

Másnap a csoportunk a túrával kezdett. Traktorral vittek minket fel a Madarasi-Hargitára. A kistetőn kiszálltunk, innen gyalog folytattuk utunkat. A hegyen még itt ott hó is volt, felérve emlék kőkupacot készítettünk és a koszorút is elhelyeztük. Délután a kirándulást Székelyudvarhelyen folytattuk, ahol megtekintettük a város nevezetességeit és finom kürtőskalácsot is vásárolhattak a gyerekek. Ezután Szejkefürdő következett, ahol Orbán Balázs sírjához gyönyörű székelykapuk alatt sétáltunk fel és a sírnál koszorút helyeztünk el. Következő állomásunk Farkaslaka volt, ahol érdekes történeteket hallottunk Tamási Áronról és a két cserfa között lévő faragott gránittömbbel jelzett sírjánál koszorút helyeztünk el. Szállásunkra visszatérve ismét finom vacsora várt bennünket.
Negyedik nap sajnos az időjárás nem volt túl kedvező, esett az eső, de a Békás-szoros hatalmas sziklái ezt is feledtették velünk. A Gyilkos-tónál kis pihenőt tartottunk, majd ebédünket elfogyasztva folytattuk utunkat Csíksomlyóra és megnéztük a csodatevő Mária-szobrot a templomban. A szállásra visszaindulva útközben megálltunk a mádéfalvi vérengzés helyszínén, ahol koszorúzással emlékeztünk. Este a vacsora után a gyerekek örömmel játszottak, sportoltak.

Utolsó napunkon hazafelé indultunk. Útközben Fehéregyházán és Aradon helyeztük el emlékező koszorúinkat. Remek hangulatban, élményekkel gazdagodva érkeztünk haza Dombóvárral az esti órákban.