Határtalanul 7. évfolyam – Erdély, 2024. április 14-18.

Vasárnap kora reggel indultunk Erdélybe. A határon átlépve, a Király-hágón pihentünk meg, és fogyasztottuk el otthonról hozott ebédünket. Folytatva utunkat Kolozsvárra értünk, ahol idegenvezető segítségével ismerkedtünk meg a város nevezetességeivel. Felkerestük Hunyadi Mátyás szülőházát, amegtekintettünk a Szent Mihály templomot és Mátyás király szobrát. Késő délután, de még világosban érkeztünk meg Torockóra, ahol egy szép panzióban elfoglaltuk a szállásunkat. Bőséges és finom vacsora után sétát tettünk a faluban, illetve csoport egy része a felmászott a Székelykőre.
Második napunkon a reggeli után elkészítettük aznapi szendvicseinket (mindenki magának) és elindultunk Szovátára. A jellegzetes nyaralóépületek között sétálva elérkeztünk a Medve-tóhoz és az iszapos kis tócsákat is megnézhettük, kipróbálhattuk gyógyító erejét. Idegenvezetőnk érdekességeket mesélt közben nekünk, és még a kilátóba is felmászhattak a bátrabbak. Innen utunkat a Parajdi sóbányában folytattuk. A barlang belsejében mindenki szabadon sétálhatott, szívhatta az egészséges sós levegőt. Ezután megismerkedtünk a helyi sóvágóval és családjával. Megmutatta, hogy készül a sótömbökből asztali só, fürdősó, fürdőbomba, fűszersó. Mindenki kapott ajándékba egy kis darab parajdi sót. Innen tovább indultunk Korondra, ahol a méltán híres fazekastermékeket nézhettük és vásárolhattuk meg. Estefelé megérkeztünk a szállásunkra, Borzontra, ahol már finom vacsorával vártak bennünket. Ezen szép kis hegyi üdülőhelyen töltöttük a következő 3 éjszakát. Itt mindenkinek volt lehetősége focizni, játszani, beszélgetni.

A harmadik napot rövid utazás után túrázással folytattuk. Traktorral vittek minket fel a Madarasi-Hargitára. A kistetőn kiszálltunk, innen gyalogoltunk még két kilométert a havas úton a csúcsig. Felérve kőkupacot készítettünk emlékül és a koszorút is elhelyeztünk. Délután a kirándulást Székelyudvarhelyen folytattuk, ahol megtekintettük a város nevezetességeit. Ezután Szejkefürdő következett, ahol Orbán Balázs sírjához gyönyörű székelykapuk alatt sétáltunk fel és a sírnál koszorút helyeztünk el. Itt finom kürtőskalácsot is vásárolhattak a gyerekek. Következő állomásunk Farkaslaka volt, ahol érdekes történeteket hallottunk Tamási Áronról és a két cserfa között lévő faragott gránittömbbel jelzett sírjánál koszorút helyeztünk el. Szállásunkra visszatérve ismét finom vacsora várt bennünket.
Utolsó előtti napunkon sajnos az időjárás elromlott. Esett az eső, de a Békás-szoros hatalmas sziklái ezt is feledtették velünk. A Gyilkos-tónál kis pihenőt tartottunk, majd ebédünket elfogyasztva folytattuk utunkat Csíksomlyóra és megnéztük a csodatevő Mária-szobrot a templomban. A szállásra visszaindulva útközben megálltunk a mádéfalvi vérengzés helyszínén, ahol koszorúzással emlékeztünk. Estére kicsit jobb idő lett, így a vacsora után a gyerekek örömmel játszottak még.

Ötödik napunkon, élményekkel gazdagon indultunk haza. Útközben Fehéregyházán és Aradon helyeztük el emlékező koszorúinkat. Remek hangulatban, sok-sok szép emlékkel gazdagodva érkeztünk haza Dombóvárral a koraesti órákban.