Nyelvgyakorlás a Baden-württembergi Bad Mergentheimben

Iskolánk 37 tanulója három tanár kíséretében töltött 6 napot Németországban, testvériskolánkban, a Kopernikus Realschuleban.
Soha ilyen nagy számban nem vettek részt hatodikos, hetedikes és nyolcadikos tanulók a nyelvgyakorláson, melyet 25. alkalommal szervezett a két partneriskola tanári teamje. Délelőttönként tanórákon vettek részt a diákok, majd kirándultak. Megismerték Rothenburg, Weikersheim, Würzburg nevezetességeit, és fogadták a csoportot a Bad mergentheimi városházán is.
A német iskola felszereltsége, a tanárok kedvessége, az órák érdekessége nagy hatással volt mindenkire. Többen már másodszor, sőt harmadszor jöttek el. A bensőséges hangulat, a találkozások sok barátságot alapoztak meg, nem szólva a kezdetben botladozó, majd egyre színvonalasabb német nyelvű kommunikációról. A csoport egyharmada családoknál lakott, ahol nagy szeretettel gondoskodtak róluk a szülők. A többiek Külsheimben, egy ifjúsági szállón, két-, három- és négyágyas szobákban kaptak remek szállást. Külön köszönet illeti a Cityline Kft. kiváló sofőrjeit, akik készségesen és felelősségteljesen bonyolították a csoport szállítását.

Vidám vetélkedés a Dombóvári József Attila Általános Iskolában

Ismét jót vetélkedtek a nagycsoportos óvodások a József Attila Általános Iskolában. Az Iskolahívogató program részeként ez év tavaszán is szeretettel meghívtuk a város összes nagycsoportos óvodását szüleikkel, és óvó nénijükkel együtt. Március 12-én hétfőn a Szivárvány Óvoda, kedden a Gyermekvilág és Margaréta Óvoda, szerdán pedig a Zöld Liget és az Árpád-házi Szent Erzsébet Óvoda apróságai voltak vendégeink. A színes feladatokból álló vetélkedő a testnevelés munkaközösség munkáját dicséri. A vidám vetélkedés után búcsúzóul kis vendégeink a szép élmények mellé egy kis ajándékfüzetet kaptak üdítővel a leendő első osztályos tanító néniktől.

Magyarné Lehóczki Éva
intézményvezető-helyettes

MÉZKÓSTOLÓ

A termelői méz népszerűsítésére dombóvári méhészek jóvoltából mézkóstolót tartottunk, melynek célja az volt, hogy erősítsük a helyes táplálkozási szokásokat és a magyar termelői méz iránti bizalmat. A termelőktől származó magyar méz az üzletek, hipermarketek polcain nem fellelhető – azt csak közvetlenül a termelőktől lehet beszerezni.
A méz, mint természetes édesítő, évezredek óta ismert és használatos. Számtalan egészséges, a szervezet számára hasznos anyagot tartalmaz: vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat, melyek erősítik szervezetünket. A méz fertőtlenít is, ezért lehet belsőleg torokgyulladásra, külsőleg felületi sérülések gyógyítására használni.
A felajánlott finomságokat köszönjük: Karsai István, Lakos István és Laufer Henrik méhészeknek, valamint a kínáláshoz nyújtott pékárut a Petőfi Sütödének!

Világ Gyalogló Nap 2017

Október a gyaloglás hónapja. A Dombóvári József Attila Általános Iskola harmadik alkalommal csatlakozott az országos programhoz. Diákjai ebből az alkalomból október végén a Dombóvári Hírességek útját járták be, és fedezték fel a 3 legújabban felfestett híresség portréját. A hasznos ismeretterjesztő gyalogtúra alkalmával mintegy 6 km-t tették meg nevelőik kíséretében. A program sikeres lebonyolítását a szép októberi időjárás is segítette.

A többi kép megtekintéséhez kattintson IDE.

Világ Gyalogló Nap 2017

Október a gyaloglás hónapja. Szeretnénk, ha idén minél többen csatlakoznátok ehhez az országosan meghirdetett programhoz, ezért egy kis VERSENYT hirdetünk számotokra!
Azok az osztályok/csoportok, akik teljesítik a túrát és a túrához kapcsolódó feladatokat elvégzik, ajándékot kapnak!

A Világ Gyalogló Nap programja:
• Gyalogtúra a Dombóvári Hírességek útján térkép segítségével
• Minden jelentkező osztály/csoport útvonal térképet kap.
• A túra teljesítésének ideje: október 26-a csütörtök vagy 27-e péntek délután

Feladatok:
• Jelöljétek be a 3 új híresség képének helyét és nevét a térképen!
• A térképet a túra után adjátok le a helyettesiben!
• Készítsetek csoportképet a 3 új híresség képénél, és küldjétek el péntek estig az alábbi email címre: lehoczkieva@jozsefa-dombovar.hu

Szeretnénk, ha minél több osztály/csoport és tanár/tanító teljesítené a gyalogtúrát! Szeretettel várjuk szüleiteket, nagyszüleiteket is!
Mindenkinek szép időt és kellemes gyaloglást kívánunk!!!

Magyarné Lehóczki Éva
a gyalogtúra helyi szervezője

Köszönet az Őszi Fesztivál szervezőmunkájáért

Kedves Szülők, Tanulók, Támogatók,

köszönjük mindenkinek a 26. ÚJDOMBÓVÁRI ŐSZI FESZTIVÁL szervezésében, és lebonyolításában végzett fáradhatatlan, nagy energiát igénylő, de igazán sikeres munkát, a remek együttműködést!

PROFI SZERVEZÉS – PROFI MEGVALÓSÍTÁS

KÖSZÖNJÜK!!!!

Dombóvár Város Önkormányzata, József Attila Általános Iskola

SIKERES NEMZETISÉGI NÉMET TÁBOR

Az EMMI „Nyelvi környezetben megvalósuló nemzetiségi-, népismereti, művészeti, hagyományőrző és olvasó táborok megvalósításának támogatására” pályázatot írt ki.

A kiírás célja a hazai nemzetiségi oktatásban részt vevő tanulók anyanyelvi nyelvismereteinek bővítésének, a nemzetiségi népismeret részét képező, anyaországgal kapcsolatos történelmi, földrajzi, néprajzi ismereteik fejlesztésének támogatása anyanyelvi programok (pl. táborok) megvalósítása révén.

Iskolánk a Dombóvári József Attila Általános Iskola ezen a pályázaton 500.000 forintot nyert. A pályázatunk címe és kódja: „Hidak – Brücken” NEMZ-TAB-EPER-17-0169.

A tábort 2017. július 10-16. között rendeztük a dombóvári Gunaras Campingben. 28 fő dombóvári és 38 fő német diák vett részt a programokon, melyeket 8 fő pedagógus szervezett. (ebből 2 fő kísérőtanár a németországi testvériskolánkból jött).

A tervezett tevékenységeket nagyban segítette a nyertes pályázatunk, hiszen meghívott fazekas is kézműveskedett a gyerekekkel, egész napos kirándulást tudtunk szervezni a Balatonra és anyagokat, irodaszereket is sikerült vásárolnunk. Célunk a német nyelv gyakorlása és Dombóvár környéke sváb hagyományainak megelevenítése, megismertetése volt. A 66 fős diákcsapat kétharmada már ismerte egymást a tavaszi németországi találkozás révén, de mindkét oldalról csatlakoztak mások is, ami bizonyítja a kinti tartózkodás sikerét, és egyben pedig meg is alapozza a jövő tavaszi utazásunkat.

A programokról:

július 10. hétfő

 • a szobák elfoglalása
 • fürdés Gunarasban
  • a táborrend, napirend megbeszélése
  • este sváb táncház Bauer Attiláné vezetésével

július 11. kedd

 • a magyar gyerekek csoportmunkában szókincsfejlesztő, játékos feladatokat oldottak meg, csapatjátékokat játszottak a táborban (színháború, számháború), majd fürödtek
 • a német csoport Budapestre látogatott két dombóvári pedagógus vezetésével
 • este vidám vetélkedő vegyes csapatokkal

július 12. szerda

 • csapatversenyt rendeztünk „Gunaras-Rallye” címmel, melynek keretében az üdülőfalut járták be a gyerekek, és feladatlap valamint térkép alapján érdekes helyeket, neveket kellett megtalálniuk
 • délután és este elkezdődtek a sportversenyek: foci, asztalitenisz és tollaslabda bajnokságra nevezhettek a tanulók

július 13. csütörtök

 • egész napos kirándulás a Balatonra: bobozás, fürdés
 • este „Ki tud többet svábul?” szópárbaj csapatokban: ételnevek, sváb kifejezések és ezek mai német jelentése.

július 14. péntek

 • kézműves foglalkozás Horváth Csaba fazekassal
  • közös lángos-sütés tárcsán
  • este aerobic program

július 15. szombat

 • a sportversenyek döntői, eredményhirdetések
 • este zenés divatbemutató

július 16. vasárnap

 • a reggeli után családi programokon vettek részt a gyerekek
 • 45-kor gyülekeztünk az iskolánál
 • megnéztük a folyosón kiállított sváb bútorokat, családi dokumentumokat, tablókat, majd elbúcsúztunk a német diákoktól

A tapasztalataink alapján a táborban sokat fejlődött a tanulók beszédkészsége, hisz a programokon németül kellett egyeztetni a feladatokat, nem beszélve a kialakult barátságokról.

Az időt, a változatos, érdekes, igényes programokat is tekintve is sikeresen megvalósítottuk pályázati céljainkat.

A teljes cikk:

BESZÁMOLÓ A NEMZETISÉGI NÉMET TÁBORRÓL

Lezárult az „ÖRÖKÍTŐK” pályázat

A Dombóvári József Attila Általános Iskola 800 000 forintos támogatást nyert az EMMI által kiírt, NTP-MKÖ-16 számú, „A nemzeti kulturális örökség megőrzését, a hazai nemzetiségi hagyományok és a népi kultúra ápolását felvállaló tehetséggondozó programok támogatása” c. pályázaton.

A pályázat zárására április 28-án, délután került sor.

 

Az projekt megvalósítása során 30 tanuló vett részt összesen 60 foglalkozáson. Közelebbről megismerkedtek néphagyományokkal, népszokásokkal, népi hangszerekkel és külön elmélyedtek a karácsonyi hagyományokban, népdalokban, melyből remek, emlékezetes iskolai műsor született.

A 2. félév meghozta a különböző népi mesterségek időszakát. Nemezeltek, bőrt munkáltak meg. Sok-sok időt és kitartást igényelt mindannyiuk részéről, de az eredmények azt mutatják, hogy megérte vele ennyit foglalkozni.

Április 28-án vendégünk volt Benedek Krisztina Mária népénekes, néptáncos, pedagógus, hagyományőrző. Krisztinát elkísérte fia, Széphalmi Pál, aki a Operett Színház táncosa. Ő botos tánctanítással színesítette az interaktív tavaszi népszokásokra épülő foglalkozást.

A pályázatunk kirándulással zárult. A gyerekekkel az Őcsényi és a Decsi tájházat látogattuk meg, ahol megismerkedtek a Sárrét néprajzával, lakóinak hagyományaival, mesterségeivel és korábbi életformájukkal.

A pályázat nyújtotta lehetőségek, a változatos foglalkozások megalapozták a tanulók népzenéhez, néphagyományokhoz való kötődését.

A teljes cikk itt olvasható:

Pályázati zárás_újságba

ÖKO-SULI, ÖKO-HÉT!!!

A Dombóvári József Attila Általános Iskola az idei tanévben csatlakozott a Fenntarthatóság témahét programjaihoz. A tavaszi szünetről visszaérkezve a vállalkozó kedvű, kreatív tanulók és felnőttek természetfotóikkal pályázhattak, vagy képregényt készítethettek a tavaly megválasztott Öko-hős kalandjairól. A legjobbakból kiállítás is készült.
A tanórákon is játékos formában ismerkedtek a diákok a környezetvédelmi problémákkal.
Minden napra jutott érdekes program: kedden volt az erdők-mezők napja, melyre napközben a csengő hangja és a zöld színbe öltözött diákok hívták el a figyelmet. Délelőtt a bolhapiacon csereberélhették megunt dolgaikat, délután háziállatukat hozhatták az iskolába a gyerekek. Az állatok simogatástűrő-képességét próbára tettük, voltak kutyák, macskák, nyulak, tengerimalacok, hörcsögök és még teknős is.
Szerdán, a víz napján csobogással kezdtük az órákat, kékbe öltöztünk, és mindenki törekedett a vízfogyasztásra, az udvaron az iskola tanulói a H2O feliratot jelenítették meg. A hátsó udvaron közben szorgos kezek mérték az osztályok által összegyűjtött papírhulladékot.
Csütörtökön ért véget a PET-palack gyűjtő akciónk, mely alkalomból 12 529 darabot sikerült összegyűjteni. Egyrészt örültünk a mennyiségnek, másrészt újra megdöbbentünk, hogy mennyi szemetet termelünk.
Az iskolába járókat egész héten ösztönöztük a környezetvédelmi szempontból előnyös közlekedésre, motiváltuk környezetünk védelmére, a felelősségteljesebb életvitelre.
Az osztályok a programokon vitruális „Föld-tallért” gyűjthettek, a hét végére komoly verseny alakult ki az osztályok között.
A hetet az egész délelőttöt kitöltő akadályjátékkal, újrahasznosító kézműveskedéssel, erőt és ügyességet próbára tevő sorversennyel zártuk. Pénteken este diszkó, és zsíroskenyér parti, majd a tornatermi „ittalvós” buli tette még emlékezetesebbé ezt a programokban különösen gazdag hetet.

Iskolanapok a Dombóvári József Attila Általános Iskolában

Hosszú évekre visszanyúló hagyomány, hogy a névadó költő születésnapjához kapcsolódva többnapos rendezvénnyel ünnepelnek a József Attilá-s diákok.
Az idei évben a költészet napjára a kiskórus hangolt rá minket kedves dalaival, majd Elmauer Gréta szavalta el saját költeményét.
A JAMA matematikaverseny mellett színháznevelési programon, filmklubon is részt vehettek a gyerekek.
Színvonalas és változatos műsorszámokkal mutatták meg tehetségüket diákjaink a Ki mit tud?-on.
A Szállásréti-tó körül lebonyolított Fuss egy könyvért! versenyünket is nagy érdeklődés kísérte.
A programsorozatot színházlátogatással zártuk, száz tanuló láthatta a Pécsi Nemzeti Színház Meseautó című darabját.
Tartalommal és jó hangulattal töltöttük meg a szünet előtti utolsó tanítási napokat.