MÉZKÓSTOLÓ

A termelői méz népszerűsítésére dombóvári méhészek jóvoltából mézkóstolót tartottunk, melynek célja az volt, hogy erősítsük a helyes táplálkozási szokásokat és a magyar termelői méz iránti bizalmat. A termelőktől származó magyar méz az üzletek, hipermarketek polcain nem fellelhető – azt csak közvetlenül a termelőktől lehet beszerezni.
A méz, mint természetes édesítő, évezredek óta ismert és használatos. Számtalan egészséges, a szervezet számára hasznos anyagot tartalmaz: vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat, melyek erősítik szervezetünket. A méz fertőtlenít is, ezért lehet belsőleg torokgyulladásra, külsőleg felületi sérülések gyógyítására használni.
A felajánlott finomságokat köszönjük: Karsai István, Lakos István és Laufer Henrik méhészeknek, valamint a kínáláshoz nyújtott pékárut a Petőfi Sütödének!

Világ Gyalogló Nap 2017

Október a gyaloglás hónapja. A Dombóvári József Attila Általános Iskola harmadik alkalommal csatlakozott az országos programhoz. Diákjai ebből az alkalomból október végén a Dombóvári Hírességek útját járták be, és fedezték fel a 3 legújabban felfestett híresség portréját. A hasznos ismeretterjesztő gyalogtúra alkalmával mintegy 6 km-t tették meg nevelőik kíséretében. A program sikeres lebonyolítását a szép októberi időjárás is segítette.

A többi kép megtekintéséhez kattintson IDE.

Világ Gyalogló Nap 2017

Október a gyaloglás hónapja. Szeretnénk, ha idén minél többen csatlakoznátok ehhez az országosan meghirdetett programhoz, ezért egy kis VERSENYT hirdetünk számotokra!
Azok az osztályok/csoportok, akik teljesítik a túrát és a túrához kapcsolódó feladatokat elvégzik, ajándékot kapnak!

A Világ Gyalogló Nap programja:
• Gyalogtúra a Dombóvári Hírességek útján térkép segítségével
• Minden jelentkező osztály/csoport útvonal térképet kap.
• A túra teljesítésének ideje: október 26-a csütörtök vagy 27-e péntek délután

Feladatok:
• Jelöljétek be a 3 új híresség képének helyét és nevét a térképen!
• A térképet a túra után adjátok le a helyettesiben!
• Készítsetek csoportképet a 3 új híresség képénél, és küldjétek el péntek estig az alábbi email címre: lehoczkieva@jozsefa-dombovar.hu

Szeretnénk, ha minél több osztály/csoport és tanár/tanító teljesítené a gyalogtúrát! Szeretettel várjuk szüleiteket, nagyszüleiteket is!
Mindenkinek szép időt és kellemes gyaloglást kívánunk!!!

Magyarné Lehóczki Éva
a gyalogtúra helyi szervezője

Köszönet az Őszi Fesztivál szervezőmunkájáért

Kedves Szülők, Tanulók, Támogatók,

köszönjük mindenkinek a 26. ÚJDOMBÓVÁRI ŐSZI FESZTIVÁL szervezésében, és lebonyolításában végzett fáradhatatlan, nagy energiát igénylő, de igazán sikeres munkát, a remek együttműködést!

PROFI SZERVEZÉS – PROFI MEGVALÓSÍTÁS

KÖSZÖNJÜK!!!!

Dombóvár Város Önkormányzata, József Attila Általános Iskola

SIKERES NEMZETISÉGI NÉMET TÁBOR

Az EMMI „Nyelvi környezetben megvalósuló nemzetiségi-, népismereti, művészeti, hagyományőrző és olvasó táborok megvalósításának támogatására” pályázatot írt ki.

A kiírás célja a hazai nemzetiségi oktatásban részt vevő tanulók anyanyelvi nyelvismereteinek bővítésének, a nemzetiségi népismeret részét képező, anyaországgal kapcsolatos történelmi, földrajzi, néprajzi ismereteik fejlesztésének támogatása anyanyelvi programok (pl. táborok) megvalósítása révén.

Iskolánk a Dombóvári József Attila Általános Iskola ezen a pályázaton 500.000 forintot nyert. A pályázatunk címe és kódja: „Hidak – Brücken” NEMZ-TAB-EPER-17-0169.

A tábort 2017. július 10-16. között rendeztük a dombóvári Gunaras Campingben. 28 fő dombóvári és 38 fő német diák vett részt a programokon, melyeket 8 fő pedagógus szervezett. (ebből 2 fő kísérőtanár a németországi testvériskolánkból jött).

A tervezett tevékenységeket nagyban segítette a nyertes pályázatunk, hiszen meghívott fazekas is kézműveskedett a gyerekekkel, egész napos kirándulást tudtunk szervezni a Balatonra és anyagokat, irodaszereket is sikerült vásárolnunk. Célunk a német nyelv gyakorlása és Dombóvár környéke sváb hagyományainak megelevenítése, megismertetése volt. A 66 fős diákcsapat kétharmada már ismerte egymást a tavaszi németországi találkozás révén, de mindkét oldalról csatlakoztak mások is, ami bizonyítja a kinti tartózkodás sikerét, és egyben pedig meg is alapozza a jövő tavaszi utazásunkat.

A programokról:

július 10. hétfő

 • a szobák elfoglalása
 • fürdés Gunarasban
  • a táborrend, napirend megbeszélése
  • este sváb táncház Bauer Attiláné vezetésével

július 11. kedd

 • a magyar gyerekek csoportmunkában szókincsfejlesztő, játékos feladatokat oldottak meg, csapatjátékokat játszottak a táborban (színháború, számháború), majd fürödtek
 • a német csoport Budapestre látogatott két dombóvári pedagógus vezetésével
 • este vidám vetélkedő vegyes csapatokkal

július 12. szerda

 • csapatversenyt rendeztünk „Gunaras-Rallye” címmel, melynek keretében az üdülőfalut járták be a gyerekek, és feladatlap valamint térkép alapján érdekes helyeket, neveket kellett megtalálniuk
 • délután és este elkezdődtek a sportversenyek: foci, asztalitenisz és tollaslabda bajnokságra nevezhettek a tanulók

július 13. csütörtök

 • egész napos kirándulás a Balatonra: bobozás, fürdés
 • este „Ki tud többet svábul?” szópárbaj csapatokban: ételnevek, sváb kifejezések és ezek mai német jelentése.

július 14. péntek

 • kézműves foglalkozás Horváth Csaba fazekassal
  • közös lángos-sütés tárcsán
  • este aerobic program

július 15. szombat

 • a sportversenyek döntői, eredményhirdetések
 • este zenés divatbemutató

július 16. vasárnap

 • a reggeli után családi programokon vettek részt a gyerekek
 • 45-kor gyülekeztünk az iskolánál
 • megnéztük a folyosón kiállított sváb bútorokat, családi dokumentumokat, tablókat, majd elbúcsúztunk a német diákoktól

A tapasztalataink alapján a táborban sokat fejlődött a tanulók beszédkészsége, hisz a programokon németül kellett egyeztetni a feladatokat, nem beszélve a kialakult barátságokról.

Az időt, a változatos, érdekes, igényes programokat is tekintve is sikeresen megvalósítottuk pályázati céljainkat.

A teljes cikk:

BESZÁMOLÓ A NEMZETISÉGI NÉMET TÁBORRÓL

Lezárult az „ÖRÖKÍTŐK” pályázat

A Dombóvári József Attila Általános Iskola 800 000 forintos támogatást nyert az EMMI által kiírt, NTP-MKÖ-16 számú, „A nemzeti kulturális örökség megőrzését, a hazai nemzetiségi hagyományok és a népi kultúra ápolását felvállaló tehetséggondozó programok támogatása” c. pályázaton.

A pályázat zárására április 28-án, délután került sor.

 

Az projekt megvalósítása során 30 tanuló vett részt összesen 60 foglalkozáson. Közelebbről megismerkedtek néphagyományokkal, népszokásokkal, népi hangszerekkel és külön elmélyedtek a karácsonyi hagyományokban, népdalokban, melyből remek, emlékezetes iskolai műsor született.

A 2. félév meghozta a különböző népi mesterségek időszakát. Nemezeltek, bőrt munkáltak meg. Sok-sok időt és kitartást igényelt mindannyiuk részéről, de az eredmények azt mutatják, hogy megérte vele ennyit foglalkozni.

Április 28-án vendégünk volt Benedek Krisztina Mária népénekes, néptáncos, pedagógus, hagyományőrző. Krisztinát elkísérte fia, Széphalmi Pál, aki a Operett Színház táncosa. Ő botos tánctanítással színesítette az interaktív tavaszi népszokásokra épülő foglalkozást.

A pályázatunk kirándulással zárult. A gyerekekkel az Őcsényi és a Decsi tájházat látogattuk meg, ahol megismerkedtek a Sárrét néprajzával, lakóinak hagyományaival, mesterségeivel és korábbi életformájukkal.

A pályázat nyújtotta lehetőségek, a változatos foglalkozások megalapozták a tanulók népzenéhez, néphagyományokhoz való kötődését.

A teljes cikk itt olvasható:

Pályázati zárás_újságba

ÖKO-SULI, ÖKO-HÉT!!!

A Dombóvári József Attila Általános Iskola az idei tanévben csatlakozott a Fenntarthatóság témahét programjaihoz. A tavaszi szünetről visszaérkezve a vállalkozó kedvű, kreatív tanulók és felnőttek természetfotóikkal pályázhattak, vagy képregényt készítethettek a tavaly megválasztott Öko-hős kalandjairól. A legjobbakból kiállítás is készült.
A tanórákon is játékos formában ismerkedtek a diákok a környezetvédelmi problémákkal.
Minden napra jutott érdekes program: kedden volt az erdők-mezők napja, melyre napközben a csengő hangja és a zöld színbe öltözött diákok hívták el a figyelmet. Délelőtt a bolhapiacon csereberélhették megunt dolgaikat, délután háziállatukat hozhatták az iskolába a gyerekek. Az állatok simogatástűrő-képességét próbára tettük, voltak kutyák, macskák, nyulak, tengerimalacok, hörcsögök és még teknős is.
Szerdán, a víz napján csobogással kezdtük az órákat, kékbe öltöztünk, és mindenki törekedett a vízfogyasztásra, az udvaron az iskola tanulói a H2O feliratot jelenítették meg. A hátsó udvaron közben szorgos kezek mérték az osztályok által összegyűjtött papírhulladékot.
Csütörtökön ért véget a PET-palack gyűjtő akciónk, mely alkalomból 12 529 darabot sikerült összegyűjteni. Egyrészt örültünk a mennyiségnek, másrészt újra megdöbbentünk, hogy mennyi szemetet termelünk.
Az iskolába járókat egész héten ösztönöztük a környezetvédelmi szempontból előnyös közlekedésre, motiváltuk környezetünk védelmére, a felelősségteljesebb életvitelre.
Az osztályok a programokon vitruális „Föld-tallért” gyűjthettek, a hét végére komoly verseny alakult ki az osztályok között.
A hetet az egész délelőttöt kitöltő akadályjátékkal, újrahasznosító kézműveskedéssel, erőt és ügyességet próbára tevő sorversennyel zártuk. Pénteken este diszkó, és zsíroskenyér parti, majd a tornatermi „ittalvós” buli tette még emlékezetesebbé ezt a programokban különösen gazdag hetet.

Iskolanapok a Dombóvári József Attila Általános Iskolában

Hosszú évekre visszanyúló hagyomány, hogy a névadó költő születésnapjához kapcsolódva többnapos rendezvénnyel ünnepelnek a József Attilá-s diákok.
Az idei évben a költészet napjára a kiskórus hangolt rá minket kedves dalaival, majd Elmauer Gréta szavalta el saját költeményét.
A JAMA matematikaverseny mellett színháznevelési programon, filmklubon is részt vehettek a gyerekek.
Színvonalas és változatos műsorszámokkal mutatták meg tehetségüket diákjaink a Ki mit tud?-on.
A Szállásréti-tó körül lebonyolított Fuss egy könyvért! versenyünket is nagy érdeklődés kísérte.
A programsorozatot színházlátogatással zártuk, száz tanuló láthatta a Pécsi Nemzeti Színház Meseautó című darabját.
Tartalommal és jó hangulattal töltöttük meg a szünet előtti utolsó tanítási napokat.

Felvidéki élmények

A Dombóvári József Attila Általános Iskola 7. évfolyamos tanulói 2017 márciusában 4 napos osz-tálykiránduláson vehettek részt a Határtalanul! program keretein belül Felvidéken.
A tanulmányi kirándulás során Révkomárom, Szklabonya, Rimaszombat, Igló, Lőcse, Betlér, Kés-márk nevezetességeit tekintették meg, magyar történelmi és irodalmi személyek emlékhelyeit keresték fel. A gyerekek tanulmányaikhoz kapcsolódó ismereteket dolgoztak fel a különböző helyszíneken. Mindemellett lehetőség nyílt természeti kincsek felfedezésére: megcsodálhatták a gombaszögi cseppkőbarlang csodaszép képződményeit és a Magas-Tátra havas csúcsait is.
Tanulóink megismerkedtek a tornaljai magyar nyelvű alapiskola diákjaival, hagyományaival, közös értékeinkkel; majd közös programokon vettek részt vendéglátóinkkal.
Minden résztvevő sok szép élménnyel gazdagodva tért haza a programokkal teli kirándulásról.

„Határtalanul” kirándulás

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Határtalanul program keretében iskolánk, a Dombóvári József Attila Általános Iskola 7. évfolyama 8 kísérővel lehetőséget kapott arra, hogy 2017. március 28-31. között felvidéki magyarlakta területeken kiránduláson vegyen részt. A program célja az volt, hogy a diákok megismerkedjenek a Felvidék magyar vonatkozású történelmének és irodalmának helyszíneivel, növény- és állatvilágával, a határon túli magyarság kincseivel, hagyományaival. A tanulmányi kirándulás során a már tanult tananyag került feldolgozásra élményszerűen az adott történelmi helyszíneken.
Az indulást előkészítő órák előzték meg, majd a hazaérkezést követően, beszámolót és té-manapot tartottunk.
A programok között nemcsak városlátogatás, műemlékek megtekintése szerepelt, hanem a gyermekekkel ellátogattunk az európai hírű gombaszögi barlangba is, ahol a csodálatos szalma-cseppkövekben gyönyörködhettünk, valamint a Magas- Tátrába is tettünk egy napos kirándulást. Diákjaink arra is lehetőséget kaptak, hogy egy határon túli magyar iskola (Tornalja, Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola) tanulóival is találkozhassanak.
Feledhetetlen élményekkel tértünk haza.

„Megtanulom, megőrzöm, tanítom, továbbadom
A szüleim nyelvét, a gyerekeim hangján elkopni nem hagyom.”
(részlet az Örökségünk című dalból)