Lőrincz Krisztina parasportoló, paraolimpikon látogatott el hozzánk

A tegnapi sportos nap után mai napon Lőrincz Krisztina parasportoló, paraolimpikon látogatott el hozzánk. Pozitív gondolkodásával, közvetlen, elragadó stílusával olyan előadást tartott a gyerekeknek és az érdeklődő kollégáknak, hogy azt szájtátva figyelte, hallgatta mindenki. Krisztina kitartása, ereje példa lehet számunkra.
Köszönjük a program sikeres megvalósulásához nyújtott támogatást Konrád Zsoltnak.
Mátrai-Kovács Dia

Pickleballal ismerkedhettek meg iskolánk tanulói

Egy dinamikusan fejlődő rekreációs sportággal, a pickleballal ismerkedhettek meg ma iskolánk tanulói, pedagógusai. Köszönjük az egész napos munkát, kitartást, lelkiismeretes levezénylést Komáromi Róbertnek, Felsőbüky Klárának, Bőhm Zoltánnak és a Pickleball Hungarynek. A rendezvényt szervezte és koordinálta: iskolánk testnevelő munkaközössége.

Márton hét

Márton- hét a Dombóvári József Attila Általános Iskolában
2022.11.10-14. között rendezte meg az iskola német nemzetiségi tagozata a hagyományos Márton- hetet. A nyitó napon a 6. osztályosok nyelvi vetélkedőn mérték össze tudásukat, amelyen a „ Gänse” elnevezésű csapat szerezte meg a győzelmet.
November 11-én minden nemzetiségi osztályban különböző módon emlékeztek meg Szent Mártonról (kézműves foglalkozás, „ Stationenarbeit”, éneklés).
2022.11.14-én az alsó tagozatos tanulók közreműködésével színes és érdekes műsort tekinthettek meg a szülők és a nagyszülők, valamint az érdeklődők. A műsor után az osztályok saját készítésű lámpásokkal vonultak, és énekelték az órán megtanult őszi és Márton- napi dalokat.
Fellépésük jutalma egy mézeskalács liba, amelyet egy szülő készített. Ezúton is köszönjük a felajánlást!
(Bauer Attiláné)

Moziban jártunk

Iskolánk ötödikes, hatodikos tanulói a kaposvári moziban megnézték a Toldi című filmet. A napjukba még egy kis játszóterezés is belefért…

Kutyás bemutató

A napközis és a természettudományos munkaközösség látogatást szervezett egy kutyás bemutatóra. Tanulóink ezen a találkozáson kutya és ember kapcsolatára láttak megható játékokat.

Magyar népmese napja

Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a magyar népmese napját. Ez alkalomból iskolánk alsó tagozatos tanulói tanóra keretében eljátszottak egy általuk választott népmesét.

Humán témanap

Az ötödik évfolyam tanulói humán témanapon gyűjtöttek élményeket: szobrok, emlékhelyek, bírósági tárgyalás az Eszterházy-birtokon, vetélkedés a mesék világában, csipetnyi napsütés, sok gyaloglás, játék…(Szalainé Balogh Erika)

Határtalanul kirándulás a Felvidéken 2019 őszén

2019.10.22-25. iskolánk 40 hetedikes tanulója és 4 pedagógusa vett részt a Határtalanul! program keretében felvidéki kiránduláson.

A program nagyon bőséges volt, tele olyan emlékhelyekkel, melyek jelentősek a magyar történelem szempontjából.

A Fejedelem születési helyétől a végső nyugalomra helyezési helyéig, tematikusan végig látogatjuk a felvidék Rákóczi emlékhelyeit.

A Bölcsőtől a sírig címet is adhatjuk történelmi kirándulásunknak. A csúcspontot a kassai Dómban elhelyezett festmény adja, ahol tanulmányozhatjuk a felfelé ívelő életutat, majd a szomorú befejezést.

Sárospatak: A Rákóczi vár magva, és egyben a legrégebbi része a négyzetes alaprajzú vörös torony, mely 5 emelet magas. A vörös toronyhoz nyugat, valamint észak felől csatlakozik a várkastély, az egykori belső vár. Rákóczi emlékek felfedezésére indulunk és a fejedelem szülőhelyére Borsiba látogatunk . A helyi idegenvezető segítségével betekintést kapnak a gyerekek  Rákóczi korába. Miért éppen itt született a fejedelem, hol volt a bölcsője kérdésekre kaphatnak választ.

Reggeli után látogatás a testvériskolába. rendhagyó történelem óra a testvériskolában, ahol beszélünk a közös történelmi múltunkról. Ebéd és közös sporttevékenység. Séta a faluban, Nagyszelmencen, ahol történelmi múlttal ismerkedhetnek a tanulók. A Trianoni hatást itt lehet a legjobban érzékelni, ahol egy történelmi térképhúzással kettészakították a falut. Dobóruszka Dobó István sírboltja mellett a nagy várvédőről hallunk A leleszi premontrei prépostságot a váci püspök alapította.. A tatárjárás

Tőketerebesre indulunk. A városban találhatjuk az Andrássy-család egykori kastélyát. A kastély új kiállítása és magyar nyelvű kiváló idegenvezetése bemutatja az Andrássyak örökségét. Érkezés Kassára a földalatti várostörténeti Múzeummal kezdjük a várossal való ismerkedést. A sétálóutca elején általános ismertetőt kapnak a tanulók a városról.

Önálló felfedező munkával csapatmunkában, térkép és tablet segítségével keresik meg a tanulóka város nevezetességeit. Lőcsei ház Rodostó ház és a Szent Erzs

Reggeli után, bepakolás az autóbuszba, majd búcsút veszünk egy rövid Istentisztelettel a Református plébániától. Hazafelé menetben a Kövesdi vár megtekintése a cél, ahol Mátyás király legendájával ismerkedhetünk meg. A csapatoknak egy jelenetet adnak elő Mátyás korából, majd utolsó külhoni állomásunkon, Bodrogszerdahelyen Kossuth Lajos kastélyát tekintjük meg.

Határtalanul kirándulás, 7. évfolyam

Határtalanul kirándulás, 7. évfolyam
Erdély, 2022. máj. 19-23.

Az első napon, korai indulás után, a határon átlépve a Király-hágón pihentünk meg. Folytattuk utunkat Kolozsvárra, ahol felkerestük Hunyadi Mátyás szülőházát, a főtéren megtekintettünk a Szent Mihály templomot és Mátyás király szobrát. Este érkeztünk meg Torockóra egy szép fogadóba, ahol elfoglaltuk a szállásunkat és vacsoráztunk. A gyerekek vacsora után birtokba vették a focipályát.
A második napunkon sétáltunk Torockón, majd Tordára utaztunk a sóbányába. Idegenvezetőnk érdekességeket mesélt nekünk, majd szabadprogram következett. A gyerekekkel óriáskerékre ültünk, majd kipróbálták a sóbányában a sportszereket, játékokat. Ezután Szovátára érkeztünk, megnéztük a tavat és az iszapos kis tócsákat, a gyerekek megfoghatták az iszapot, bekenhettük fájó testrészeinket. Kis pihenő után Parajdra indultunk, ahol megismerkedtünk a helyi sóvágóval és családjával. Megmutatta, hogy készül a sótömbökből asztali só, fürdősó, fürdőbomba, fűszersó. Mindenki kapott ajándékba egy kis darab parajdi sót. Farkaslakán Tamási Áron sírjánál emlékeztünk, koszorúztunk. Estefelé megérkeztünk a szállásunkra, Ivóba, finom vacsorát fogyasztottunk el.
Harmadnap Székelyudvarhely nevezetes épületeivel ismerkedtünk. Szejkefürdőn Orbán Balázs sírjához sétáltunk fel, gyönyörű székelykapukon át. Ezután Csíksomlyón meglátogattuk a templomot, ahol épp nagy esemény zajlott, az egyik pap első miséje. A mádéfalvi vérengzés helyszínén koszorúztunk, emlékeztünk. A Békés-sorosban sétáltunk, gyönyörködtünk ezután. Végül a Gyilkos-tónál álltunk meg, ahol igazi fesztivál hangulatba kerültünk. Szállásunkra visszatérve vacsoráztunk, a gyerekek örömmel szaladgáltak a játszótéren.
A negyedik napon kistraktorral, kisteherautóval vittek minket a Madarasi-Hargitára. A kistetőn kiszálltunk, innen gyalog folytattuk utunkat. A hegyen nagyon hideg volt és hatalmas szél, de csoportunk így is elénekelte a magyar és a székely himnuszt, emlék kőkupacot helyeztünk el odafent. Hosszú ideig gyönyörködtünk a körülölelő tájban. Szállásunkra visszatérve pihenés, játék következett.
Az utolsó napunkon hazafelé indultunk. Útközben Fehéregyházán a Petődi szobornál és Aradon az emlékműnél helyeztük el emlékező koszorúinkat. Remek hangulatban, élményekkel gazdagodva érkeztünk haza Dombóvárral az esti órákban.